От х:

Днес в x:

15 °C

Две нови зони от региона влизат в НАТУРА 2000

Обявени са две нови защитени зони от екологичната мрежа НАТУРА 2000 в региона със заповед на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Това са „Крумовица и „Студен кладенец" с предмет на опазване - дивите птици и техните местообитания, информираха от РИОСВ Хасково.

Защитена зона „Крумовица" е с площ от над 111 хиляди декара, като включва предимно землища от населените места в община Крумовград, област Кърджали и село Белополци, община Ивайловград, област Хасково.

В новата зона ще се опазват и поддържат местообитания на защитени и застрашени от изчезване видове птици като: черен щъркел, осояд, черна каня и няколко вида орли, сред които малкият и скалният орел, както и орела змияр. На определени места в зоната може да бъде наблюдавана и белошипата ветрушка. Вида е застрашен от изчезване в световен мащаб. В нашата страна през последните години наблюденията на белошипи ветрушки по време на размножителния им период са голяма рядкост. Орнитолозите предполагат, че видът вероятно вече не се размножава у нас или спорадично гнездят отделни двойки. Тук може да бъде наблюдаван още един световно застрашен вид – белочелата сврачка.

Другата защитена зона от мрежата НАТУРА 2000 – „Студен кладенец" е с площ от над 159 хиляди декара. В границите и попадат землищата на населени места от община Стамболово, област Хасково и общините Момчилград, Кърджали и Крумовград, област Кърджали.

В по-голямата си част това е влажна зона, включваща едноименният язовир и тук се срещат много редки и защитени водолюбиви птици като малък корморан, нощна, малка и голяма бели чапли. В зоната се опазват и поддържат местообитания на морски орел, тръстиков блатар, белоопашат мишелов и сокола скитник. Всичките видове защитени от закона за биологичното разнообразие.

В границите на защитените зони се забранява залесяването на съществуващите ливади и пасища, както и превръщането им в обработваеми земи и трайни насаждения. Сред забраните, приети със заповедите за обявяване, е и използването на пестициди и минерални торове в пасища и ливади. Забранява се още намаляването на площта на крайречните гори от местни дървесни видове.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Снабдете се с повече информация, отнасяща се до професионалните ви проекти. Амбициите ви са осъществими, но трябва повече работа. Отлагайки нещата, няма да постигнете напредък, за това съчетайте усилията си с човек от обкръжението ви. Увереността, с която печелите доверие ви помага да сте в крак с новостите.
20 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви ще е много днес, затова бъдете пределно концентрирани. Опитайте са да свършите всичко, което се изисква от вас. Възможно е околните да ви занимават със странични проблеми, но не позволявайте това да се случи. Нямате основания да се съмнявате в искреността на свой близък.
20 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пристъпвате към осъществяването на свой проект, върху който работите от доста време. С изявите си ще впечатлите хора, които бихте желали да имате за партньори. Ще последват препоръки и добри предложения. Не си губете времето с човек, имащ други предпочитания. Ако трябва да правите компромиси, не се колебайте.
20 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не прекалявайте с пазаруването днес, тъй като финансовото ви състояние не е завидно. Помислете за отношението си към околните, дали това е най-доброто, на което сте способни. Опитайте се да приемете неприятни новини хладнокръвно, без излишни емоции.
20 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
20 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще бъде добър ден за вас, особено по отношение на личния ви живот. Приятната новина, която ще чуете, ще ви накара да летите от радост. Очакват ви хармонични отношение с вашия любим човек. Пожелайте си тези хубави моменти да не ви напускат никога. Работата ще ви се стори досадна, но ще се справяте без усилия.
20 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Обичани сте и днес отново ще получите потвърждение за любовта на човека, с когото споделяте общи интереси и други вълнения. Работещите с документи и пари да повишат вниманието си, всяка разсеяност би им струвала скъпо. Предложения, свързани с бъдещи реализации ще ви накарат да предприемете и съответните действия.
20 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пред вас се разкриват перспективи, които ви помагат с лекота да постигате целите си. Умеете да говорите убедително и това ви прави предпочитани и интересни, а също и успешни. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, в даден момент ще ви бъде полезно и ще ви подтикне към действия.
20 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В повече работа ще премине деня ви. Срочни ангажименти и семейни задачи ще ви подтикнат да потърсите и друга възможност за справяне с проблемите си. Но, ако в нечие присъствие откриете дразнител, не бързайте да късате мостовете. Овладените емоции са по-добър съветник от желанието да си кажете всичко, което ви притеснява.
20 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятна личност ще ви напомни отминали събития, от които сте запазили добри спомени и чувства. Няма да ви бъде трудно да осъзнаете пропуските си и да ги наваксате. Внимателно подбирайте храната си, имате нужда да разнообразите менюто си. Повече предпочитайте плодове и зеленчуци и по-малко на месо с мазнини.
20 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
И днес ще продължи успешният ви ход напред. Ако трябва отложете някои свои ангажименти и отделете повече време за близък, който се нуждае от съдействието ви. Помощта ви ще бъде полезна и навременна. Някои от вас ще пътуват по служебни дела. Бъдете внимателни при шофиране и не предприемайте рисковани изпреварвания.
20 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да разнообразите деня си, пък било то и по нетрадиционен начин. Малка промяна в плановете няма да ви навреди кой знае колко, дори напротив. Това ще ви открие неподозирани хоризонти и перспективи. Хората около вас се възхищават на активността ви и способността да поемате отговорности.
20 окт 2020
Последни новини