От х:

Днес в x:

Две нови зони от региона влизат в НАТУРА 2000

Обявени са две нови защитени зони от екологичната мрежа НАТУРА 2000 в региона със заповед на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Това са „Крумовица и „Студен кладенец" с предмет на опазване - дивите птици и техните местообитания, информираха от РИОСВ Хасково.

Защитена зона „Крумовица" е с площ от над 111 хиляди декара, като включва предимно землища от населените места в община Крумовград, област Кърджали и село Белополци, община Ивайловград, област Хасково.

В новата зона ще се опазват и поддържат местообитания на защитени и застрашени от изчезване видове птици като: черен щъркел, осояд, черна каня и няколко вида орли, сред които малкият и скалният орел, както и орела змияр. На определени места в зоната може да бъде наблюдавана и белошипата ветрушка. Вида е застрашен от изчезване в световен мащаб. В нашата страна през последните години наблюденията на белошипи ветрушки по време на размножителния им период са голяма рядкост. Орнитолозите предполагат, че видът вероятно вече не се размножава у нас или спорадично гнездят отделни двойки. Тук може да бъде наблюдаван още един световно застрашен вид – белочелата сврачка.

Другата защитена зона от мрежата НАТУРА 2000 – „Студен кладенец" е с площ от над 159 хиляди декара. В границите и попадат землищата на населени места от община Стамболово, област Хасково и общините Момчилград, Кърджали и Крумовград, област Кърджали.

В по-голямата си част това е влажна зона, включваща едноименният язовир и тук се срещат много редки и защитени водолюбиви птици като малък корморан, нощна, малка и голяма бели чапли. В зоната се опазват и поддържат местообитания на морски орел, тръстиков блатар, белоопашат мишелов и сокола скитник. Всичките видове защитени от закона за биологичното разнообразие.

В границите на защитените зони се забранява залесяването на съществуващите ливади и пасища, както и превръщането им в обработваеми земи и трайни насаждения. Сред забраните, приети със заповедите за обявяване, е и използването на пестициди и минерални торове в пасища и ливади. Забранява се още намаляването на площта на крайречните гори от местни дървесни видове.




Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини