От х:

Днес в x:

Георгиева вместо Бокова за генерален секретар на ООН. Преглед на печата

Замяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева като кандидат за генерален секретар на ООН е водеща тема в неделните вестници.

„Българското правителство официално ще издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, съобщи Клуб Z , позовавайки се на източник от кабинета. Да се смени кандидатурата по време на избирането на генерален секретар не било прецедент. Информацията за официалната номинация на Георгиева идва часове, след като Талал Ал-Хадж, шеф на бюрото на телевизия "Ал-Арабия" към Обединените нации съобщи в туитър, че Унгария, Латвия и Хърватия, с подкрепата на Германия, смятат да номинират българската еврокомисарка за генерален секретар на световната организация. Клуб Z твърди, че премиерът Бойко Борисов е разговарял с германската канцлерка Ангела Меркел и е получил уверение, че Берлин ще подкрепи номинацията на Георгиева...” – в. „Сега”.

„Поредни въпросителни изникнаха около българската кандидатура за генерален секретар на ООН. След като на четвъртото предварително гласуване в Съвета за сигурност  Ирина Бокова зае пета позиция, агенция Ройтерс коментира, че „надеждите жена да оглави ООН изглежда се изпариха“, предаде БТВ. Междувременно медийни публикации събудиха отново варианта Кристалина Георгиева да замени Бокова като кандидат за дипломатически пост номер едно в света...” – в. „Труд”.

„Заплетена ситуация в ООН се очерта след четвъртото неофициално гласуване в Съвета за сигурност за нов генерален секретар на организацията. Българският кандидат за поста Ирина Бокова остана на пета позиция в петък, след поредния вот за фаворит на 15-те членки... "Българското правителство ще вземе в най-скоро време решение да подкрепи нова кандидатура за генерален секретар на ООН. Тази кандидатура е приветствана и се ползва с официалната подкрепа на редица държави членки и на източноевропейската група в ООН", съобщиха вчера за "Стандарт" правителствени източници. Междувременно името на вицепрезидента на ЕК Кристалина Георгиева отново се спомена за първия пост в ООН... Правителството смята да номинира Кристалина Георгиева, съобщи агенция Блиц. Това ще се случи на предстоящото заседание на кабинета във вторник, написа „КлубZ" ... „Еврокомисарят Кристалина Георгиева е запозната с твърденията в медиите, но няма коментар", съобщиха специално за „Стандарт" от администрацията на вицепрезидента на ЕК...” – в. „Стандарт”.

„Още от началото на процедурата се прогнозираше, че този път първият пост в ООН ще отиде при жена от Източна Европа. Противниците на Бокова смятат, че шефката на ЮНЕСКО, която бе номинирана официално от правителството на ГЕРБ, се представя лошо. И напомнят, че Бойко Борисов сменя в движение непечелившите кандидатури - примерът е с Румяна Желева През 2009 г. тогавашната външна министърка се представи неубедително в Брюксел в битката за еврокомисар. Въпреки че Желева демонстрираше и внушаваше солидни контакти с Европейската народна партия и се представяше като лобист на Германия, а за Борисов беше важно да е в перфектни контакти с ЕНП и с Меркел, той оттегли социоложката след публичния й провал. Така изгря звездата на Кристалина Георгиева. Източници от ГЕРБ бяха категорични вчера, че няма политика в евентуалната смяна на Бокова с Георгиева, а става дума действително за неубедително представяне. Лагерът около Ирина Бокова обаче е категоричен, че тя продължава да има много сериозни шансове за ООН. И петото място в петък пак доказвало, те тя е най-добрата сред жените кандидатки за поста... Българското правителство е било информирано, че ЕНП държи на десен политик за генерален секретар и вижда в лицето а Кристалина Георгиева подходящ за целта кандидат. Тя е разпознаваема, със сериозна международна кариера и свързана с дясното политическо пространство. Освен това, според нейни приятели, искала да се върне в Америка. Активно обсъждане на варианта Кристалина Георгиева да бъде издигната за ООН е имало и на неформална среща на министрите на външните работи на ЕС „Гимних”, която се проведе в началото на септември в словашката столица Братислава. Там министрите от партиите, свързани с ЕНП са дискутирали в детайли възможността за Георгиева като блокова кандидатура...” – в. „24 часа”.

„Шансовете на Ирина Бокова – официалният кандидат на България за генерален секретар на ООН, изглеждат изчерпани след резултатите от четвъртото неофициално гласуване в Съвета за сигурност и коментарите на британски дипломат и агенция "Ройтерс". В същото време източник на "Дневник" от правителството съобщи, че в следващите дни е възможно номинирането на Кристалина Георгиева за най-високия пост в световната организация, но още не е открита подходящата формула. Медии твърдят, че издигането ѝ за кандидат може да стане едновременно от три централноевропейски държави с подкрепата на Германия. В петък проверката на подкрепата за 10-те кандидати показа, че Бокова не е успяла да събере подкрепа в сравнение с предходния вот и остава със 7 "за", 5 "не" и 3 "без мнение". Двама от първоначалните 12 претенденти вече се оттеглиха, а британският постоянен представител Матю Райтрофт коментира, че се надява в състезанието да остават още по-малко кандидати. "Абсолютният минимум, от който се нужае всеки кандидат, са 9 "за" и нито един глас "против" с право на вето, така че който по някакъв начин не е покрил това изискване, няма да спечели", цитира думите му "Ройтерс". Петото неформално гласуване е на 26 септември, а през октомври Съветът за сигурност трябва да избере кого предлага на Общото събрание на ООН за одобрение. Петте постоянни страни членки с право на вето са САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай. Досега никъде не е коментирано с факти коя държава от Съвета зад кого стои или кого не приема. Над прага, посочен от Райкрофт, засега остават само трима и то с известна уговорка – не се знае дали сред гласовете "против" има член на Съвета за сигурност с право на вето... Бокова и останалите четири жени сред кандидатите са под прага от 9 гласа "за". "Граждански организации и почти една трета от 193 членове на Общото събрание на ООН, предвождани от Колумбия, водят кампания за избиране на първата жена генерален секретар. Но надеждите жена да оглави ООН изглежда се изпариха", пише "Ройтерс"...” – в. „Дневник”.

Казусът със спряната АЕЦ „Белене” също е сред актуалните теми.

„Русия настоява решението на международния арбитраж да бъде изпълнено в най-скоро време и България да погаси дълга си от 620 млн евро за АЕЦ "Белене". Москва очаква българските власти да изпратят информация за сроковете за изплащане на парите за проекта. Това се казва в съобщение на държавната корпорация "Росатом", предаде руската агенция РИА "Новости". Реакцията от руска страна идва ден след като в София се проведе среща на руско-българската работна група по въпросите, свързани с изпълнението на решението на арбитражния съд в Женева по проекта за АЕЦ "Белене". На разговорите е бил обсъден по-нататъшния ход на осъществяването му за компенсиране на руската компания "Атомстройекспорт" във връзка с прекратеното строителство на централата. Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че през следващите няколко месеца България трябва да реши как да предостави 600 млн. евро на енергийните дружества, тъй като те не могат да извадят парите, дължими на Русия.” – в. „Дневник”.

„Преди да говорим за съдбата на руските реактори, предназначени за АЕЦ „Белене”, България трябва да си плати“. Това каза пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му лихвите по сумата, за която се произнесе международният арбитраж, са 10 млн. евро на месец. „Самите дружества в енергийния сектор не могат да извадят парите”, призна Дончев и посочи, че през следващите месеци ще трябва да се реши как държавата да им предостави 600 млн. евро, като един от вариантите е кредит. С руската страна са започнали преговори за схемата на погасяване на дълга. По думите на вицепремиера всеки последващ сценарий за употреба на реакторите трябва да има ясна икономическа логика, а конкретните действия на нашата страна трябва да дойдат след анализ. „Имаме един лош национален навик, особено като говорим за проекти в енергийната сфера – влагаме пари, водени от устремния ентусиазъм да градим и строим без яснота какво ще стане”, отбеляза Дончев. Той изрази мнение, че трябва задължително да се пробва вариант с приватизация на оборудването и площадката на АЕЦ „Белене”, като там се появи изцяло частен проект. Вицепремиерът не влезе в конкретика, но отбеляза, че вече има 2 или 3 потенциални инвеститори.” – в. „Сега”.

Миграционната криза остава сред постоянните теми на всекидневниците.

Високопроходими джипове, автобуси и видеокамери ще ни изпрати Германия като помощ за охрана на границата срещу нелегално преминаващи мигранти. Това обяви от Малко Търново вицепремиерът Румяна Бъчварова. Тя пристигна на браздата с Турция, за да инспектира изграждането на оградата. На бургаска територия й остават още 57 км. С 30% е спаднал потокът на нелегални мигранти в страната откакто е започнал строежът на съоръжението, каза още Бъчварова.” – в. „24 часа”.

„Един от вариантите е изграждане на фургони и евентуално палаткови лагери". Това коментира вътрешният министър Румяна Бъчварова в Хасково. Така тя отговори на въпрос за предстоящите действия, свързани с проблема с бежанците. "В понеделник ще разпиша заповед за действия за справяне със ситуацията на българо-турската граница. Там са усилията ни в момента. Плановете, с които разполагаме, имат отделни етапи, в които са разписани мерки. Едни от тях са фургони и евентуално палатки. Това ще се обсъжда в групата, която взима решения", уточни Бъчварова, цитирана от БНТ. "Преди 6 месеца има съставен план. Този план е свързан с различните възможни развития на ситуацията, които можем да предвидим като хипотези. Ние знаем при всеки един вариант, за който има индикации, че ще се случва, как да действаме. Имаме готовност", коментира още тя. Новите бежански центрове, за които се оглеждат терени, ще бъдат изградени в пограничните райони и там, където има съответният натиск, каза от своя страна главният секретар на МВР Георги Костов...” – в. „Стандарт”.

„20 нелегални мигранти бяха открити в Кнежа. По първоначална информация групата е от шест мъже, шест жени и деца на различна възраст, предаде БНР. Около 5 часа сутринта на телефон 112 е подаден сигнал, че група хора в Кнежа говорят на чужд език много шумно. Те се намирали на улицата пред болницата. Още от говорителя на МВР в Плевен Мариана Цветкова: Колеги минават на проверка и установяват, че това са чужденци без документи. Те са доведени в полицията, но не са задържани. Намират преводач и те твърдят, че са от Ирак. Все още се извършват проверки за установяване на самоличността им и как те са стигнали до област Плевен и конкретно до населеното място Кнежа.” – в. „Труд”.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини