От х:

Днес в x:

Рашидов апелира да не се купуват паметници на културата

Царските конюшни в центъра на София са групов паметник на културата, но законът позволява да се продават, заяви министърът на културата Вежди Рашидов.

Законът позволява паметници да се продават, заяви в парламента Рашидов по повод изнесената информация от БСП за нарушения при продажбата на Царските конюшни, които се намират на стотина метра от паметника на Васил Левски.

Той обясни, че собствеността на имота е на друго министерство, но въпросният район е паметник на културата и не може да излезе от защитената зона - групов паметник е. 

"Това значи, че може да се продаде, законът не го забранява, а как е продаден, защо е продаден - това не е моя работа. Не ме питайте мен", обясни Рашидов. 

Той апелира към тези, които купуват паметници на културата, "да внимават, че не може да ги променяти докато съм министър, ще държа българските паметници да бъдат запазени". 

Нека, ако искат да правят бизнес, да не купуват паметници на културата, а по-скоро да остане задължение на държавата да ги обгрижва, каза още той.

По-рано премиерът Бойко Борисов разпореди на Главния инспекторат да извърши в максимално кратък срок проверка в Областна администрация - София-град по повод извършената продажба на Царските конюшни.

Това стана след като вчера от "БСП лява България" обявиха в парламента, че ще сезират главния прокурор Сотир Цацаров за проверка на продажбата на терена в квартал "Оборище", известен като Царските конюшни. 

Председателят на БСП Корнелия Нинова обясни, че преди два месеца областният управител на София Веселин Пенев, излъчен от реформаторите и назначен от Борисов, и заместник-областният управител от ГЕРБ Томи Николов са продали седем и половина дка на 100 м от паметника на Левски за 658 870 лв., или по 90 лв. на кв. м. - "на цената на едни маратонки". 

Нинова посочи, че ще разговаря и с министъра на културата Вежди Рашидов, тъй като "Царските конюшни" са национален паметник на културата, а днес обяви, че БСП искат оставката на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова за съучастие в тази сделка. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини