От х:

Днес в x:

8 °C

Прогноза: Очаква ни поредна мека зима

Голяма част от световните метеоцентрали вече имат прогнози за характера на предстоящата зима. Според тях тя за пети пореден път ще бъде мека.

Дългосрочните прогнози не могат да бъдат със същата точност както тези за 24 часа или няколко дни напред във времето, уточняват синоптиците. 

Отчитайки състоянието на атмосферата, океаните и предполагаемите доминиращи циркулационни особености, те могат да дадат само обща представа какъв ще бъде с най-голяма вероятност предстоящият сезон: топъл или хладен, нормален, сух или влажен.

Дългосточните прогнози са два основни вида: вероятностни или  количествени. 

Първите указват каква е вероятността сезонът или месецът да бъдат под норма, около нея или над нея.

Вторите прогнозират с колко дадена температура или количества валеж ще бъдат под норма или над нея.

Тук ще обобщим прогнозите на няколко метеоцентрали - американската НОАА, британските УКМЕТ, японската агенция JAMSTECK, даунгрейднатата прогноза на Европейския център за средносрочни прогнози от Белградския Югоизточен център за прогнози, бразилските, китайскатата Климатичен център и авторитетния сайт на Колумбийскикя университет IRI.

Преди всичко, трябва да се отбележи, че нито една от агенциите, без изключение, не предвижда съществена, реална вероятност за поднормено време през следващите 5-6 месеца. 

Най-авторитетната - УКМЕТпредвижда под 5 на сто вероятност за много студена зима, около 10 на сто-за поднормена  и съответно 20-25 на сто за околонормална и 60 на сто за наднормена(мека) зима. 

Разликите при различните прогнози на централите са относно най-меката и част: дали това ще бъде първата или втората и половина, но не и дали аномалиите ще са отрицателни или положителни. Почти без изключение централите предвиждат наднормени средномесечни температури, като прогнозираните аномалии ще бъдат от около 1-2 до 3-4 градуса.

Това е много сериозна положителна аномалия и означава, че зимата за пети пореден път ще бъде мека, след тази на 2012 и конкретно тогавашният февруари, който с изключително студената си първа половина я "изтегли" под норма.

Тазгодишният февруари, с почти априлски температури, "отсрами" предшественика си отпреди 4 години и изпрати зимата на второ място след рекордно топлата 2006/2007. 

Любопитен е и фактът, че средно за страната ни продължава периодът без поднормен месец. Последният поднормен такъв е декември 2012 и ако дотогава нямаме "син", поднормен такъв, ще станат точно 5 години или 60 месеца без нито един да бъде с температура под обичайната. 

За валежите - въпреки, че като цяло синоптиците са склонни да предвиждат около или поднормени, по този показател се чакат обобщенията от следващите месеци, за да се състави по-ясна картина.

След 2-3 по-влажни години, махалото може и да се върне в другата посока за определен период. Признаци за това вече се наблюдават за някои региони на страната в последните месеци. 

Установяване на тенденция към засушаване в есенните месеци, която евентуално се "прелее" и в зимните (много от прогнозите дават подобни сигнали) би увеличила допълнително вероятността за наднормена или много наднормена в температурно отношение зима. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
04 апр 2020
Последни новини