От х:

Днес в x:

Националното турне на Васко Василев минава през Свиленград

Виртуозният цигулар Васко Василев ще свири в Свиленград тази есен. Концертът, който ще е от 19 часа в Спортната зала на пограничното градче на 28 септември е част от Националното му турне „Фламенко фиеста тур 2016“. Феновете на именития българин от региона определят участието му като музикалното събитие на годината в Хасковска област. А някои дори сочат концерта на Васко Василев като събитието на десетилетието, понеже музикант от такъв световен ранг излиза на хасковска сцена за първи път.

Турът на цигуларя е в отговор на огромния интерес, при който премина концертът му в „Арена Армеец“ в началото на годината.

„След концерта в зала “Армеец” получихме много писма с въпрос защо само в София... Тогава прецезирах графика си и реших, че с малко повече усилие ще мога да отделя почти цели 3 седмици за концерти. Така се получи турнето – сега вече имаме потвърдени 12 града и поне още толкова недоволни, че не са сред тях ;)“, разяснява Василев във Фейсбук страницата си. Той е популярен с това, че е сред най-активните музикални звезди в социалната мрежа и редовно намира време да отговори на безбройните въпроси и да благодари за виртуалните аплодисменти, които почитателите му от цял свят му изпращат там.

„Фламенко фиеста тур 2016“ започва на 26 септември от Панагюрище, а публиката в Свиленград е втората поред, която ще има възможност да се наслади на изпълненията на виртуоза. Турнето минава още през: Пловдив, Ямбол, Бургас, Варна, Шумен, Русе, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Финалът му ще е на 14 октомври в зала 1 на НДК. Билетите за концертите на Василев са вече в продажба, а в Бургас и Стара Загора дори вече са разпродадени, съобщиха организаторите.

Концертите са обединени в темата от фламенкото и испанската музика, а освен Васко Василев на сцената ще бъдат и част от членовете на испанската група "Чамбао" – китаристът Тони Кантеро, пианистът Тони Ромеро и перкусионистът Хуан Ередия. Преди дни стана ясно, че формацията се разраства с още членове, включително фламенко танцьорка. „Когато слушам фламенко, си представям свобода, слънце, усмихнати хора, истината за живота“, описва емоцията, която изпитва покрай фламенкото Васко Василев в интервю за „ Афиш бг“. Емоция, която той ще сподели на хилядите си почитатели в България съвсем скоро.

Васко Василев е роден на 14 октомври 1970 г. в София. Още от петгодишен има изпълнения пред публика, на седемгодишна възраст свири като солист на Български камерен оркестър в зала България, под диригентството на Дина Шнайдерман, а две години по-късно записва със Софийската филхармония и главния диригент Константин Илиев първата си дългосвиреща плоча. През 1994 г. става най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера – Лондон, с който редовно свири и като солист. Изнасял е концерти в 40 страни. Преподавател е в Лондон и Валенсия. Свирил е със световно известни изпълнители като Лили Иванова, Майкъл Джаксън, Мадона, Стинг, Пласидо Доминго и други световни звезди. Свири с цигулка „Амати“, от която в света съществуват само десет екземпляра, на възраст около 305 години.

КрасимираСлавова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ху
    хубава работа
    6 0
    15:07, 17 авг 2016
    Как така в Свиленград, а не в Хасково? Кой спи в общината и пропуска такива събития ?Може ли такова нещо?
Последни новини