От х:

Днес в x:

Audi R8. Суперавтомобили - засрамете се!

В автомобилната дизайнерска йерархия Audi определено се намират на доста висока стълбица. Също така няма съмнение, че R8 е на върха. Това е наистина прекрасен автомобил. Гледан в профил, пропорциите може и да подразнят някой – как голямото „острие" контрастира на останалата част от каросерията. Но нима именно елегантните плавни линии не заслужават уважението на автомобилната индустрия? Нима именно „странните" контури на суперавтомобилите не ги правят толкова желани? R8 е изключително вълнуващ, а с този червен цвят... просто фантастичен.

Действително е впечатляващ начина, по който Audi са съчетали дизайнерския си език с идеята за спортист със средноразположен двигател. Това обаче е направено много качествено и по този начин моделът спокойно краде погледите на минувачите от струващи няколко пъти повече автомобили. Безспорно R8 ще остане емблематичен представител на Audi, както са го направили вече ТТ и Quettro. Вниманието към детайлите е изключително. Мястото, където почива двигателят например, е пример за подреденост и функционалност. Интериорът пък доказва, че има защо всички да хвалят именно този компонент на всички представители на Audi – всичко е подредено,изчистено, достъпно... и брандирано с четирити кръга. Има го моментът, че автомобилът не е много просторен, като същото може да се каже и за багажника, но в края на краищата това не е GT модел, а истински спортист.

4.2-литровият V8 FSI, монтиран под стъклен похлупак в средата на R8 е доста близък до толкова хваления RS4. Мощността му е 414 к.с., като се развиват при 7 800 об.мин. Високата мощност при толкова високи обороти обаче не означава, че има недостиг на мощност при ниски обороти. И действително мощността на този V8 e на разположение в много широк диапазон. Въртящият момент от 430 Нм идва между 4 500 и 6 000 об/мин. Това от само себе си означава, че ускорението е отлично. Ако не друго, двигателят е много праволинеен в предлагането на мощност – няма някакво място в диапазона, където агрегатът да става особено див. Това в интерес на истината прави автомобила по-лесен за каране. Двигателят е достатъчно предсказуем и не предоставя някакви екстремни изненади на водача. Ускорението до 100 км/ч става за 4.7 секунди, а максималната скорост е300 км/ч. Фантастично.

Независимо дали с трансмисия с педалчета зад волана или с шестстепенна ръчна трансмисия, V8 все работи добре. Ръчната като че ли изглежда да е по-добрият избор, тъй като другият вариант е от Lamborghini, но прави впечатление на по-необработен и суров. Тези, които са управлявали автомобила, твърдят същевременно, че ръчната е малко досадна със звука при превключването, който се чува отчетливо... с оглед на факта, че агрегатът не е чак толкова шумен. Както при всички спортни модели на Audi, R8 също притежава система за задвижване на четирите колела. В конкретния случай обаче въртящият момент се предава повече към задната ос, за да се създаде спортното усещане за автомобил със задно задвижване.
Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини