От х:

Днес в x:

ДПС предлага трета дата за президентски избори - 30 октомври

ДПС предлага президентските избори да са на 30 октомври - такова проекторешение беше внесено в парламента от лидера на партията Мустафа Карадайъ.

В деловодството на Народното събрание вече има едно проекторешение за президентските избори - на депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ, БДЦ-НС и "Атака", които предлагат те да се проведат на 6 ноември.

Миналата седмица от БСП пък заявиха желание президентските избори да са на 23 октомври.
"Аргументът е да може до края на октомври да приключи кампанията, гласуването, балотаж, за да може ноември да бъде свободен месец за политическата и експертната дискусия по бюджета за 2017-а. Колегите не искат да си нарушават ваканцията, но ние настояваме да си я нарушат. Не сме се преработили,няма да лежат по плажовете, ще поработим", мотивира се неотдавна лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов пък коментира, че ако ГЕРБ бяха казали 23 октомври, БСП щяха да кажат 6 ноември. 

"В края на краищата има доста технически неща, които трябва да се свършат преди началото на кампанията - събиране на подписки, регистриране на партии, регистриране на кандидати. Ако приемаме за дата 23-ти октомври, трябва да започнем от средата на август", допълни лидерът на ВМРО. 

Според миналия в опозиция лидер на ДСБ Радан Кънев, ГЕРБ искат по-късна дата, защотонямат кандидат и преговарят с ДПС. 

"С кампания от един месец без предварително включване в кампания, никой в България не може да спечели без ДПС", подчерта той. 

Депутатът от ДПС Станислав Анастасов обаче контрира, че ще отговори с британски хумор: 

"Ако има тайни преговори, те са толкова тайни, че ние от ДПС не знаем за тях, но не е за първи път наистина колеги от други парламентарни групи да знаят работи за ДПС, които ДПС не знае за себе си". 

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов също отрече и заяви, че няма абсолютно никакви разговори, нито тайни, нито явни. 

Според Конституцията Народното събрание насрочва изборите за президент. Те се провеждатне по-рано от три, и не по-късно от два месеца преди изтичане на мандата на действащия президент - това ще стане в края на януари. Очаква се датата на вота да бъде определена до края на юли. 

Все още обаче никоя от партиите не е обявила кандидата си, управляващите дори заявиха, че ще го направят чак през септември.

Източник: dnes.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини