От х:

Днес в x:

Ердоган отрича да е инсценирал опита за преврат

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган категорично отрече твърденията, че опитът за военен преврат е инсцениран.

„За съжаление това е само дезинформация. Как можеш да планираш такова нещо? Как можеш да позволиш толкова много цивилни да загубят живота си?Как може човешката съвест да позволи това? Това е отвъд възможното”, заявява Ердоган в интервю за Си Ен Ен, цитиран от Анадолската агенция.

„Тайип Ердоган и неговите приятели, неговите колеги ще са първите, които ще отхвърлят подобен вид идея. Ние рискуваме живота си за хората”, допълва турският президент.

Ердоган каза, че онези, които са опитали да отстранят правителството, са задействали идеята. „Терористичната организация на Фетхуллах Гюлен сега получи най-големия удар, който някога е имала”, категоричен е турският президент.

Той вече обяви, че опитът за преврат е бил организиран от последователи на проповедника Гюлен.

Ердоган заяви, че е повдигнал въпроса за екстрадицията на Гюлен пред американския президент Барак Обама. Преди бил отправил устно искане към Обама. Тази седмица щяло да бъде изпратено писмено официално искане до САЩ и редица западни и африкански държави. Ние ще изпратим тези искания официално, заяви турският президент.

Запитан за възможността Вашингтон да откаже да екстрадира Гюлен, Реджеп Ердоган заяви, че първо трябва да изпратят своето официално искане. „Ние ще поискаме неговата екстрадиция. Ако няма положителен отговор на това официално искане, ако има някой, който изглежда престъпник в очите на САЩ и те опитат да поискат екстрадицията му, като президент на страната няма да позволя това”, закани се той.

„Дори ако Гюлен е гражданин на САЩ, САЩ не трябва да държи такъв терорист”, допълни Ердоган.

Той разказва, че бил със съпругата си, зет си и внуците си на почивка в Мармарис, когато опитът за преврат бил извършен.

„Бях информиран, че в Истанбул, Анкара и на някои други места има някакъв вид движение, което се случва. Ние решихме да се махнем. Имаше също и операция в Мармарис срещу мен и двама от моите близки бодигарди бяха убити. Ако бях останал 10 или 15 минути повече, щях да бъда убит или пленен”, споделя Ердоган.

От момента, когато той кацнал на летище „Ататюрк” в Истанбул, самолети F-16 започнали да летят над самолета му.

Запитан дали в този момент си е помислил, че вече няма да е президент на Турция, Реджеп Ердоган заяви, че това никога не го е обмислял. По думите му не бил мислил за такова нещо, тъй като бил с колегите си и нямали такова притеснение.

В сряда ще заседава Съветът за национална сигурност, обяви Ердоган пред събралите се пред резиденцията му в Истанбул тази сутрин.

„Правителството е във важна подготовка и се надяваме да свикаме Съвета за национална сигурност”, посочи турският президент. Той допълни, че след срещите, съветът на министрите ще се събере и ще обяви важно решение. Ердоган обаче отказа да разясни какво ще е то.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини