От х:

Днес в x:

Ердоган информира Абас за сделката с Израел

Президентът на Турция Реджеп Ердоган е провел телефонен разговор с палестинския президент Махмуд Абас, за да го извести, че е постигнатоспоразумение с Израел за подобряване на хуманитарната ситуация в Газа. Това разкриха източници от турското президентство, цитирани от Ройтерс.

По-рано високопоставени турски и израелски представители разкриха, че е постигнато споразумение за нормализиране на отношенията между Анкара и Тел Авив, след като през 2010 година израелски войници убиха 10 турски пропалестински активисти на кораб, опитващ се да пробие наложената от Израел блокада над Ивицата Газа.

Източниците поясниха, че Абас е изразил удовлетворение от развитието.

Сделката се очаква да бъде обявена официално от израелския премиер Бенямин Нетаняху около 12 часа на обяд в Рим и от турския президент Бинали Йълдъръм в Анкара.

Израел, който поднесе извинение за убитите – едно от трите искания на Анкара, за да бъде сключено споразумение, се съгласи да плати компенсация от 20 милиона долара, разкри израелски официален представител.

Турски високопоставен източник описа споразумението като„дипломатическа победа” за Турция, след като Тел Авив е приел условията на Анкара, въпреки че еврейската страна не се е съгласила да вдигне блокадата над Газа – едно от условията на турската държава.

Според сключената сделка Турция ще достави хуманитарна помощ и невоенни продукти на Газа, както и ще изгради инфраструктурни проекти като жилищни сгради и болница, добави представителят.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини