От х:

Днес в x:

600 000 коли за година

600 000 автомобила са били регистрирани през последната година, съобщи заместник-председателят на комисията по Комисията за финансов надзор Ралица Агайн. Тя се позова на нарастването на застраховките "Автокаско". За първата половина на тази година ръстът при този вид полици е 30 на сто, обясни Агайн, която ръководи управление „Застрахователен надзор".



Автомобилното застраховане формира 68.8 % от всички приходи в общото застраховане, стана ясно от изказването й пред Десетия икономически форум за Югоизточна Европа. Заедно с нарастването на броя на сключените застраховки нараства и средният размер на претенциите, особено тези за неимуществени щети. През 2003 г. те са били платени 56 млн. лв. обезщетения по "Гражданска отговорност", а през 2007 са платени 123 млн. лв. За първото шестмесечие на тази година пък платените премии са 77 млн. лв.

Има закъснение при отчитане на застраховка „Гражданска отговорност ", посочи още Агайн. В края на август и началото на септември са изпратени близо 163 000 писма от Гаранционния фонд до незастраховани собственици на МПС, а се оказа, че голяма част от тях имат сключена застраховка, която не е отчетена навреме, оплака се зам.-шефът на надзорната комисия. Необходими са допълнителни промени в законодателството, за да бъде въведена санкция за тези посредници, които не отчитат навреме сключените от тях полици, смята Агайн. Измененията се обсъждат в създадената постоянно действаща съвместна работна група, която включва представители на МВР, на Комисията за финансов надзор, както и на Гаранционния фонд и се надявам в най-скоро време предложенията да влязат за обсъждане в Министерски съвет, каза тя.

Преди три години само половината от шофьорите са имали „Гражданска отговорност" , а сега застраховани са 86 на сто, каза Ралица Агайн, която обясни покачването с предприетите мерки и санкции спрямо нередовните водачи.
У нас застраховката е много по-евтина, отколкото в редица държави, включително Македония и Сърбия, стана ясно от изнесените данни.

Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини