От х:

Днес в x:

Сигурни ли сте за... дома си?

По данни на МВР за 2007 г. кражбите на коли, взломните кражби, обирите по домовете, както и кражбите на части и вещи от автомобили, портфейли и мобилни телефони са 83.5% от всички престъпления у нас.

Всяка година десетки семейства стават жертви на подобни деяния и загубват вещи и бижута на стойност десетки хиляди левове. Печалната статистика е добре известна на всички нас, защото почти не остана неразбита къща... В САЩ нещата не стоят по-добре.

Статистиката на ФБР сочи, че на всеки 14.4 секунди в САЩ някъде се извършва обир. Средно загубите за едно семейство са около 1834 $, а на държавата годишно това струва 4 милиарда долара. Най-често обирите в къщи и апартаменти се извършват между 6 часа сутрин и 6 часа вечер, когато хората са на работа. А когато се ограбват офиси и магазини, предпочитаното време е през нощта.

Разликата е, че докато в САЩ в провинцията крадците проникват необезпокоявани през отключени и необезопасени прозорци и врати, „колегите" им в България трябва да проявяват пъти по-голяма рационалност, за да проникнат в чуждата собственост. И все пак има ли надеждна защита? Това е въпросът, който си задаваме всички...

Алармени системи
„Алармени системи" служат за контрол на тревожно събитие , което може да бъде както нежелано проникване, така също и пожар, наводнение или природно бедствие. Алармените системи са с различни характеристики в зависимост от това за къде са предназначени – за дома, офиса, търговски и промишлени комплекси.

Основните функции на алармените системи за дома са – регистриране на нежелано действие или ситуация (пожар); известяване за съответното действие или събитие чрез надлежните устройства; доказателствена – подпомага идентифицирането и уличаването на нарушителя; информационна – подпомагаща бързата и правилна реакция на персонала или охраната; контрол на достъпа до съответното място.

Основни компоненти на охранителните системи
При повечето обири проникването е през незатворени или не обезопасени прозорци или врати на къщата, а някои собственици забравят да включат алармените системи.

• Алармената система трябва да бъде директно свързана с централната система за наблюдение на охранителната фирма, което може да даде преднина за действие, когато алармата се включи.

• Трябва да има инсталирана алтернативна клетъчна телефонна система за избиране от дома, в случай че крадците заглушат радиосигнала или отрежат захранването на стандартния телефон, което прави невъзможен контактът с централата за мониторинг.

• Добре е алармената система да има вградени сензори за движение и/или счупване на стъкла, което помага охранителите или собствениците да бъдат алармирани, че има проникване в къщата.

• Поставете съответните знаци с цел афиширане на фирмата охранител, което може да откаже евентуалния крадец.

• Разположете основния панел на охранителната система в изолиран кабинет или вътрешно помещение, което ще възпрепятства достъпа на крадците до нея, с цел обезвреждане.

• Основен елемент на охранителната система е сирената - доказано е, че крадците се опитват да обзвредят първо нея, дори преди да атакуват самия контролен панел или предавателя.

Интегрираните системи за контрол дават възможност да се обединят и съответно да се контролират повече от една система в къщата - осветление, отопление, озвучаване и алармената система на една къща или офис. Те са предназначени за по-големи обекти и началната инвестиция е доста голяма.

И въпреки че заключвайки вратата, след като сте активирали алармената система, можете да сте спокойни, че сте обезопасили дома си, никога не е излишно да вземете и допълнителни предпазни мерки.

Осветление
Достатъчно осветление отвън и отвътре може да помогне да бъдат възпрени набези. Крадците винаги предпочитат слабо осветени домове, тъй като тъмнината позволява допълнително прикритие срещу зорки съседски очи или минувачи.

Осветление със сензори за движение, което се задейства при регистриране на най-малкото движение и инсталиране на ниско волтажни крушки, които излъчват мека светлина в широк периметър около къщата през цялата нощ, пречат на крадците да се крият в сенките. Сензорите, които изключват осветлението, когато слънцето изгрее, както и енергоспестяващи крушки, са удобно и ефективно решение, същевременно ефикасно светлинно препятствие за кражба.

Използването на таймери, които включват интериорните лампи в избран от вас час създава впечатление, че има движение в къща, дори и тя в момента да е необитаема.

Вратите и прозорците
С някои, сравнително прости системи и механизми за заключване на прозорците и вратите, собствениците могат да затруднят бързият, достъп до техните домове. Фирмите производители на заключващи системи непрекъснато разработват такива системи и допълнения към основните устройства, които не са скъпо струващи, а дават доста голямо предимство на защитата на уязвимите места в къщата или апартамента.

Една от тези рискови зони за къщата са стъклата на прозорците и вратите. За целта има разработени специални стъкла с допълнителен слой (тънък филм), който осигурява допълнителна здравина срещу счупване.

Поставяне на заключващи механизми на всички прозорци на първия етаж може да попречи на проникване в дома. Обикновен лост, поставен и прикрит от вътрешната страна на плъзгащите се врати, ще добави допълнителна сигурност в помощ на стандартната ключалка.

Подсигурете гаража
Гаражите са „любимо" място на крадците за проникване в къщата, не само защото са необитаеми, а и защото обикновено имат директен достъп към дома. Някои прости мерки могат да попречат на крадеца да проникне откъм гаража.

• Винаги дръжте гаража затворен – липсващото превозно средство може да е сигнал към крадците, че стопаните на къщата отсъстват.

• Сменяйте кода за сигурност на дистанционното за отваряне на гаража. Така няма де е възможно отварянето на гаража с дистанционно купено от магазина.

• Инсталирайте сензори за регистриране на движение и счупване на стъкло в гаража, което да ви предупреди в случай на проникване в гаража.

Биометрични (дигитални) ключалки
Те осигуряват достъп чрез сканиране на пръстов отпечатък. Напоследък стават все по-популярни и достъпни за масовия потребител. Те са удобни не само срещу крадци, но и в случай че си загубите ключовете.

Шпионка
Възможността да се види кой е от другата страна на външната врата също е много важна. Ако вратата е без стъкло, добре е да поставите шпионка.

Видеосистемите за наблюдение са важна част от цялостната система за сигурност. В зависимост от обекта и функциите системите могат да са за Видеонаблюдение – директно наблюдение на обекта с помощта на камери; Видеоконтрол – автоматичен запис на информацията и Видеоохрана - видеонаблюдение или видеоконтрол чрез засичане на проблема със сензори за движение.

Видеошпионки - Те не се отличават от обикновената оптическа шпионка, но са снабдени с инфрачервена подсветка, която дава възможност за наблюдение на тъмно.

Видео – entryphone – изключително практично устройство, което дава допълнителна сигурност при контрола на достъп.

Корпусните видеокамери са с най-универсално приложение. Позволяват използването на по-качествена и разнообразна оптика, а също така и допълнителна обработка на видеосигнала.

Куполните видеокамери имат широко разпространение, тъй като са удобни за монтаж и настройване.

Външни с неразглобяем корпус - те са специално изработени за външни и промишлени условия.

Мрежови видеокамери – те имат вграден Web browser, възможност за цифрова обработка на сигнала и предаване по LAN/WAN мрежи.

Система за заключване „Мъртъв" болт
Това е прост механизъм за заключване на вратата. „Мъртвият" болт се състои от един или повече цилиндри, които са прикачени към заключващото устройство. Отключва се само, когато подходящата комбинация или точният ключ се поставят в бравата. Това прави „мъртвия" болт устойчив на натиск и сила. Има много видове „мъртви" болтове. За къщата при предната и задната врата се използват различен вид „мъртви" болтове. Някои от тях имат един цилиндър, докато други имат два и повече. Едноцилиндров болт за заключване е подходящ избор за средна врата.

Ако вашият дом е прицел на крадци или вие искате по-висока степен на защита и сигурност срещу кражби, тогава трябва да се насочите към „мъртвите" болтове с два или повече цилиндри. Доказано е, че дори десет или повече души не могат да преодолеят със сила заключване с „мъртъв" болт. Сигурността на дома не е нещо, което можем да пренебрегнем. „Мъртвият" болт с добро качество и достъпна цена може да ви предпази от обир.

Заключената врата не е непременно адекватна мярка за сигурност. На практика стоманените брави и по-скъпите брави са по-малко сигурни отколкото евтините брави. Защото евтините брави са по-скоро механични и дават повече сигурност срещу удари.

Този проблем на сигурността при традиционната брава с барабан е открит през 1970 г., когато датски ключари откриват, че някои ключове могат да „експлодират", докато отключват обикновена ключалка. По тази причина „мъртвия" премиум болт заключващи системи са разработени, за да осигуряват защита срещу тези нетрадиционни ключове.

От гледна точка на сигурността по-важна може да се окаже конструкцията и типа на вратата, а не заключващия механизъм, но принципно вратата трябва да се разглежда като едно цяло със заключващата система.

Единичен цилиндричен „мъртъв" болт
Тази система за заключване има вход за ключ отвън и въртяща се топка отвътре. Ако на близко разстояние от ключалката на вратата има стъкло, то трябва да е покрито с решетка, която да пречи на счупване и достъп до ключалката.

Двоен цилиндричен „мъртъв" болт
Тази система за заключване е с ключ отвътре и отвън, за да бъде отваряна и от двете страни. Тя е същата като тази с единия цилиндър, с изключение на ключалките от двете страни. Статистиката показва, че повечето крадци влизат в домовете без взлом, така че заключвайте вратата си, дори ако смятате да излезете само за няколко минути.

Дори и най-добрата ключалка не може да ви предпази, ако не я ползвате. Най-добре вашата врата да е солидна с шпионка и без прозорци в нея или близо до нея. „Мъртвите" болтове са толкова силни, колкото е материалът, в който са инсталирани.

И не на последно място...
Един от най-сигурните начини да защитите вашето имущество е жилищната застраховка. За дома обикновено се предлагат два основни пакета - застраховка на самото жилище и застраховка на обзавеждането.

Застраховката на движимото имущество включва мебели, ел. уреди, компютърна техника. Но... никоя застрахователна компания няма да застрахова филателна колекция, скъпоценности, ценни книжа и документи. Няма компания, която ще застрахова такива вещи, ако те се държат у дома.
Мая Янева

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини