От х:

Днес в x:

Григор Димитров

Визитка
Григор Димитров е роден на 16 май 1991 г. През 2005 г. е обявен за най-добър тенисист в Европа за момчета до 14 г. Завършва сезона и като №1 в ранглистата на Европа при 14-годишните. Следващия сезон става шампион до 16 г. на прочутия юношески турнир "Еди Хер", Флорида, а след това триумфира и на "Ориндж Боул" в Маями, неофициалното световно първенство за юноши. Възходът му продължава и през 2007, когато става европейски шампион до 16 г. за юноши в Москва, без да загуби нито един сет. Дебютира при мъжете едва 15-годишен. От миналата есен вече тренира в испанската академия "Санчес-Касал" под ръководството на Емилио Санчес. Мениджър му е белгийката Нина Венегрен, която работи с много звезди, включително с втората в света Йелена Янкович.

Свикнал е да посреща рождените си дни и Нова година по самолети и летища. Затова най-много мечтае за пълна почивка. Вече 12 години Григор Димитров се труди по 8 часа на ден на корта (за какъвто през зимата е служило дюшемето в хандбалната зала в родното Хасково), но всъщност е професионален тенисист едва от този сезон. "Беше на 5, когато започна. В първите години майка му имаше основен принос, защото го водеше на тренировки и по турнири из цяла България", разказва бащата и треньор на тийнейджъра Димитър Господинов. Неговата съпруга Мария Димитрова е бивша волейболистка, а сега преподавателка по физическо в езикова гимназия. Григор е единствено дете и двамата са му се посветили изцяло.

В един неделен следобед в началото на юли обаче освен родителите си Гришата успя да зарадва и милиони българи. Той взе титлата до 18 г. на "Уимбълдън" и донесе първата победа за страната ни от най-престижния турнир в тениса. Героят вдигна купата, след като цяла седмица игра с контузия на рамото, заради която дори се колебаел дали да участва.

Пред EVA, освен за спорт, Димитров се съгласи да поговори и за личния си живот.


Опиши се с три думи.
Борбен, открит, честен.

Вярваш ли, че един ден можеш да спечелиш и мъжкия „Уимбълдън"?
Вече си осигури покана за участие в него догодина. Ако всичко се развива нормално, вероятността е голяма.

На кой голям шампион приличаш?
На любимеца ми Роджър Федерер, често ме сравняват с него. Но мисля, че и се различаваме, защото аз съм по-агресивен. Дай Боже един ден да се срещнем и да го победя. Искам и да заякна повече от Федерер физически, но не чак да ставам като Рафаел Надал. Неговата победа срещу Федерер на финала на „Уимбълдън" помрачи радостта от успеха ми, защото не ми допада нито като игра, нито като поведение.

Когато кацна от Лондон, към теб полетяха телеграми и журналистите за малко да те разкъсат. Усещал ли си обаче и завист?
Със сигурност има, но предпочитам да стоя далеч от тези работи.

Какви са отношенията ти с алкохола и цигарите?
Нямам и намерение да ги опитвам. Може да ме изкуши само Sprite. По време на турнири спазвам режим на хранене, лягам си рано, но иначе си обичам McDonalds и KFC.

Някъде четох, че си имаш приятелка от Пловдив.
Не искам да говоря за това, защото написаното не е точно истината.

Добре, кажи тогава коя от колежките ти е най-красива?
Мария Кириленко. Запознавал съм се с нея и дори сме тренирали заедно.

Сигурно момичетата ти се лепят като мухи на мед.
Да, има голям интерес! Аз обаче се опитвам да се изолирам от тази обстановка.

Казвали ли са ти, че си красив? (Григор е висок 185 см и тежи 66 кг – б. а.)
Много пъти, но и на тези думи се старая да не обръщам внимание.

Въпреки това ми се струваш суетен...
Не винаги, но има значение как съм облечен на корта и извън него (има 4-годишен договор с Adidas – б.а.). Държа много на козметиката и парфюмите, но не искам да споменавам марки, за да не им правя реклама.

Имаш ли инстинкт на убиец на корта или понякога ти дожалява за съперника?
Никога не съм изпитвал жал, защото ако беше така, нямаше да побеждавам. Още от първия ми турнир, когато бях на 12, разбрах, че мразя да губя. Най-важна за мен е концентрацията по време на игра.

Тайната ти страст?
Автомобилите. Справям се по-добре с автоматичните скорости.

Нещо, което може да те направи щастлив?
Спокойна вечеря с родителите ми. Пълна почивка. Много обичам да ходя на море – Златни пясъци, Слънчев бряг...

интервю на Калина Иванова
Източник: eva.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини