От х:

Днес в x:

Романтиката е сега в машините (видео)

Tворците отдавна нищят идеята за нежива материя с човешко лице.

Но ако в "Двестагодишен човек", "Изкуствен интелект" и "Пинокио", ако щете, персонажите бяха киборги, в новия "WALL-E" машината си е просто машина.

Но само каква!

Режисьорът Андрю Стантън e открил, че дори не е нужно лице, за да се създаде човешки вид – само бинокъл, правоъгълна кутия с механични крайници, верига за придвижване и сладки нечленоразделни звуци.

Липсва дори амбиция да стане момче. Вместо това основният персонаж си танцува и събира боклуци с верен приятел – безсмъртна хлебарка.

Звучи просто, но не се заблуждавайте – става дума за може би най-добрия филм на вълшебниците от Pixar ("Рататуй", "Търсенето на Немо").

УОЛ-И е нежен, омагьоващ, вълнуващ и прост откъм изразни средства.

Сюжетът разказва за гореописания УОЛ-И – робот от бъдещето, който е на Земята, за да събира боклук.

Самата Земя пък представлява само един голям контейнер с отпадъци и опасни вечерни бури.

УОЛ-И се зарежда от слънцето, колекционира джаджи и гайки и по 1000 пъти на ден върти на старо видео една част от мюзикъла "Хелоу Доли", в която героите танцуват, пеят, скачат (и УОЛ-И заедно с тях) и най-важното – хващат се за ръце.

Това е и мечтата на роботчето, а по изражението на тъжния бинокъл и хванатите една за друга механични ръце разбираме, че е самотен въпреки веселия писукащ домашен любимец.

Скоро на Земята пристигат регулярните роботи-търсачи на живот, които човечеството, разплуто на далечен кораб, праща вече само по навик.

Така УОЛ-И се запознава с лъскавата Ева. Няколко дни преди това обаче той е открил и онова, което тя търси – малко растение, което ги въвлича в невероятно приключение из галактиката.

Макар почти без реплики и почти без хора, филмът е човечен и идеалистичен и едва ли някой ще остане безразличен към него.

Освен темите за любовта и приятелството сценарият е изпълнен със справедлива ирония към консуматорството, безотговорното разрушение и инертността дори по отношение на себе си на човека.




Действието е бързо и напрегнато, не липсват суперсмешни моменти, а като цяло историята е пълна с трогателни развръзки.


Препоръчвам филма на всички – деца, възрастни и микровълнови печки.

Ето и трейлъра.


Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини