От х:

Днес в x:

Пет начина да си оправим настроението. Без водка

Традиционните методи за повдигане на настроението за съжаление са вредни за здравето.

Ето няколко съвета за тези, които не искат да си докарат махмурлук.

Вземете си домашен любимец

Завъждайки у дома си космато другарче, вие ще си докарате доста проблеми. Косми по килима, съдрани тапети, задължителни разходки и не особено приятни миризми - това са типичните аргументи на противниците на домашните животни. Но тези, които обичат животните, знаят, че всичко това няма значение, в сравнение с радостта, която доставят котетата, кученцата и другите наши малки приятели.

С това са съгласни и учените. Изследователи от Университета в Мисури уверяват, че общуването с животните снижава нивото на хормона на стреса и способства за отделянето на серотонин - хормона на щастието. По този начин, за да оправите насторението си, е достатъчно да си поиграете в продължение на 10-15 мин със своя питомец или просто да го погалите. Ако все пак не искате да си вземете животинка вкъщи, може да използвате тази на съседа.

Усмихнете се

Когато настроението ви е на нула, никак не е лесно да се усмихнете. В тези случаи лекарите съветват, макар и насила, да "лепнете" усмивка на лицето си и това автоматично ще повдигне насторението ви. Учени от Университета Кларк са провели следния експеримент: събрали две групи доброволци. Помолили участниците в едната група да се усмихнат, а другите да се намръщят.

След това и на двете групи пуснали анимационни филмчета. Тези, които се усмихвали, се смели повече на видяното. Резултатът е такъв, защото при усмивка (или по-точно при съответното движение на мускулите на лицето) се активизира мозъчен център, отговарящ за усещането за щастие.

Хранете се правилно

Ние сме това, което ядем. И настроението ни също. Ако не хапнем сладко, житието ни ще ни се стори горчиво, защото консумацията на захар активира отделянето на същия този хормон на щастието. Освен бонбони и шоколад обаче има и други продукти, които могат да поддържат духа ни бодър.

Хора, които употребяват мастни киселини Омега-3, по-ярдко изпадат в депресия. Тези киселини се срещат най-често в рибата.

Докоснете някого

Човешкото докосване има вълшебно действие. Британски учени са установили, че докосванията могат да притъпят болка. Помните ли, когато паднехте като малки и майка ви ви галеше по удареното място?
Колкото до настроението, американски учени твърдят, че докосването е сопособно да повиши нивото на ендорфин в кръвта (хормон на удоволствието), да понижи кръвното налягане и сърдечния ритъм.

Вземете флумастери

Най-добрият начин да се избавите от лошото настроение е да го изкарате наяве. Обикновено това не води до нищо добро. Необузданите емоции могат да се превърнат в раздяла, уволнение или дори да ви превърнат в подсъдим.

Само че негативните емоции могат да се изразят не само срещу околните, ами и на хартия. Опитайте се да нарисувате нещо, което ще изобрази вашето лошо настроение. Колкото повече се стараете над вашия шедьовър, толкова по-леко ще става на душата ви.
Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини