От х:

Днес в x:

Еко Ути

Първото екологично роуд - шоу за разделното събиране на опаковки спря във Варна на 7 септември и събра малки и големи на весел семеен спектакъл под мотото "Бъди модерен! Събирай разделно!".

В забавни образователни игри, песни, танци и викторини, жителите и гостите на морската столица научаваха как да разделят отпадъците от опаковки и да ги изхвърлят правилно в трите цветни контейнера: син - за хартиени и картонени опаковки, жълт - за пластмаса и метал и зелен - за стъклен амбалаж. Спектакълът е част от турнето на пътуващите екипи на ЕКОПАК за популяризиране на разделното събиране на опаковки, което ще обхване повече от 90 общини в цялата страна.

За варненци имаше още една изненада - в празника се включи и най-популярният майстор-готвач на България Ути Бъчваров, който беше подготвил специално кулинарно шоу под знака на разделното събиране на опаковки.

Освен вкусни гозби, семейства от Варна и страната, приятели, роднини или само познати играха, забавляваха се и печелеха награди заедно. Всеки, който носеше празни опаковки и ги изхвърляше разделно в трите цветни контейнера на ЕКОПАК, получаваше подарък - изненада. Голямата награда от томболата - контейнер за разделно събиране у дома беше спечелена от варненката Десислава Маринова.

Спектакълът се провежда в рамките на образователната кампанията на ЕКОПАК "Бъди модерен! Събирай разделно!", който стартира в началото на май в цялата страна. Нейната цел е да мотивира хората да разделят отпадъците и да допринесат за чистотата и благосъстоянието на своя град.

За събраните количества годни за рециклиране отпадъци от опаковки в трите цветни контейнера, ЕКОПАК ще направи подобрения в градската среда по определена схема: за всеки тон събрани хартиени опаковки - ще бъдат засадени 13 дървета, за всеки тон събрани стъклени опаковки - ще бъдат реновирани улични лампи, за всеки тон събрани пластмасови и метални опаковки - ще бъдат предоставени енергоспестяващи лампи за детска градина или училище.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини