От х:

Днес в x:

Причакват турски бизнесмен на границата, лепват му акт за 10 бона

Служители на областната инспекция по труда причакали на границата при ГКПП Капитан Андреево турски бизнесмен, собственик на ресторант "Свилена" в Свиленград, и му лепнали акт за 10 000 лева. Операцията е била проведена преди няколко месеца, но за нея бе съобщено на брифинг днес от шефа на трудовата инспекция Иван Богданов.

Ресторантът бил проверен по сигнал на работници в кухнята, че работят без трудови договори и че шефът не им изплаща заплатите. Проверката на инспекторите потвърдила истинността на жалбата, но турският безнесмен не се явил в службата, за да си отнесе глобата. Понеже нямал и постоянен адрес, се наложило да поискат съдействие от гранична полиция, за да могат да му треснат акта на влизане в страната.

Общо 740 проверки за спазване на трудовото законодателство са извършени от инспекцията от началото на годината, отчете Богданов. След повечето от тях са издадени само предписания, но има и 213 акта за близо 80 000 лева. В 15 фирми инспекторите са спрели от експлоатация машини и съоръжения, които са опасни за работниците. Има и 12 случая, при които сме обявили действителни трудови договори, допълни Богданов. Това се прави, когато се установи, че даден човек наистина работи в една фирма, а работодателят откаже да го назначи на трудов договор. Тогава той се обявява служебно от инспекцията и работникът се ползва с всички права, обясни Богданов. Той допълни, че се очаква от началото на следващата година да влезе в сила нова тарифа за глобите, при която санкцията за работодателя, наел работник без трудов договор, става 15 000 лева.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини