От х:

Днес в x:

Трансплантациите на лице могат да станат рутинни

Трансплантациите на лице сага напомнят за научна фантастика, но извършили ги хирурзи твърдят, че експерименталната хирургия може един ден да стане рутинна, съобщи Асошиейтед прес.

В статиите си в британското сп. "Лансет" два от трите екипа в света, правили частични трансплантации на лице, пишат, че методите им са се оказали изненадващо ефективни, макар и да има усложнения и да е необходима допълнителна работа.

"Няма причина да се мисли, че трансплантациите на лице няма да станат обичайни като трансплантациите на бъбрек или на черен дроб", каза д-р Лоран Лантиери, пластичен хирург от болница Анри Мондор Албер Шенвие във Франция, един от лекарите, оперирали мъж с обезобразено от генетична болест лице.

Лантиери и колегите му описват състоянието на пациента една година след трансплантацията. Китайски лекари също пишат за своя пациент две години след операцията. През 2007 г. Лантиери и колегите му оперираха 29-годишен мъж с тумори, изкривяващи цялото му лице. Те му присадиха долна част на лицето от донор, като пациентът вече има бузи, нос и уста.

Шест месеца след операцията той можеше да се усмихва и да мига. Лицето на китайският пациент беше откъснато от мечка. Той получи нов нос, горна устна, буза и вежда от донор. След няколко месеца той можеше да се храни, пие и говори нормално. И в двата случая пациентът е отхвърлил трансплантираната тъкан повече от веднъж. Проблемът е решен с медикаменти.

Френският пациент сега пие по три хапчета дневно за предотвратяване на отхвърлянето. Това е по-малко, отколкото пият повечето хора с диабет, изтъкват лекарите.

След като вече има три успешни частични трансплантации на лице, сред които и първата в света на французойка, чието лице беше отхапано от куче, лекарите казват, че някои от първоначалните колебания за функционалността на новото лице вече имат насърчаващ отговор. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини