От х:

Днес в x:

16 °C

Шест музикални школи в надпревара за наградата на кмета

Шест музикални школи показват уменията си на сцената на читалище "Заря" в Хасково днес за празника на младия талант. Гостуват състави от Пловдив, Казанлък, Чирпан и Стара Загора. На сцената се изявяват и възпитаниците на школата към читалище "Заря", което с този концерт започва честването на 150-годишния си юбилей. Най-добрата група ще получи наградата на кмета на община Хасково Георги Иванов. Жури с председател диригента Гроздан Ангелов оценява изпълнителите. Класирането ще стане ясно след 14. 00 часа.

Читалище "Заря" е създадено през 1858 г. от Христодул Вълчев Шишманов, х. Иванчо Минчев, Христо Златаров и други будни граждани. От 1870 г. в него работи неделно училище, изнасят се сказки, организират се забави. През 1872 г. мнозина читалищни дейци се включват в тайния революционен комитет, основан в Хасково от Васил Левски.

След Освобождението на сцената на читалището се играят първите театрални представления в Хасково. От 1966 г. читалището разполага с нова сграда. В «Заря» се организират курсове по езици, по танци – модерни, бели, класически, музикалната школа предлага уроци по пиано, цигулка, акордеон и китара, група за стари градски песни, както и Смесен хор «Родна песен». Всички състави успешно се изявяват на наша и международна сцена и са носители на редица награди от престижни конкурси и фестивали. Библиотеката на читалището предлага нови заглавия и информационни услуги на любителите на литературата.


Програмата за юбилея на читалище "Заря" включва:

12 май от 17.30 ч. – разговор с Лиляна Стефанова и Иван Гранитски, в камерната зала на ОНЧ „Заря".

12 май от 18. 30 часа – концерт на формация за бални танци „Хасково".

13 май – 18. 30 часа – концерт на група за стари градски песни „Нежни думи".

14 май – 18. 30 часа – концерт на балетна формация „Рона".

15 май – 18. 30 часа – концерт на Представителен смесен хор „Родна песен" и Симфоничен оркестър. Ще бъде изпълнена Меса на В.А. Моцарт (Missa brevis in G), под диригентството на Красимир Захариев.

16 май – 17. 00 часа – среща-разговор с Надежда Захариева – „Жената, поетесата, заместник-министъра".

18 май – 18. 30 часа – Тържествен концерт по случай 150 годишниния юбилей на „Заря", в който участие ще вземат всички читалищни формации
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.04.2021

Последни новини