От х:

Днес в x:

Клисура отново пламна

Клисура отново "пламна" по случай 132 годишнината от Априлското въстание. Тази година като най-мащабната възстановка ,която отвори очите и душите на всички за българския подвиг и героизъм.

Много искам да ви разкажа за това - вече пет години подред съм свидетел на честването на тези празници, но тази година беше много хубаво.

Тази година беше най-мащабната възстановка ,която отвори очите и душите на всички за българския подвиг и героизъм. Стотици жители и гости на града се събраха на площад "20 Април", където се състоя и възстановката на събитията от знаменателната 1876 година.

Празникът започна вечерта на 30 април с молебен за здраве и рецитал.Десет минутна заря освети многобройната тълпа изпълнила целия площад. На сутринта на 1ви май започна същинската възстановка в която за първи път от 112 години насам участваха над 100 души от национален съюз "Единение" и доброволци от Клисура. Показани бяха началото на въстанието, превземането на конака, битката при "Зли дол", потушаването на въстанието и посрещането на руската армия. Отвсякъде се сипеха фишеци и от всички страни на Клисура гърмяха топчета. Човек наистина се чувстваше като в центъра на събитията. Заловиха турците в конака и сформираха четата. Беше прекрасно организирано и много реалистично. Видяхме и чухме как Нейчо Калъчев прострелва турския знаменосец от хълма. Чухме Иван Буримечката да вика "Мрете,майка ви стара!" Бабите редяха клюки и сълзи едновременно. А едно детенце питаше "Кой пИчели, кой пИчели!" Битката впечатли младите зрители и разплака по-възрастните, у които спомените са оставили отпечатък върху целия им род.

Клисура и днес изразява патриотизъм и гордост с прекрасно поддържания град и площад, с активните темпераментни жители и патриотизмът струящ от всички лица.

Събитието уважиха новият кмет на гр.Клисура - Геца Стефанова,вице-премиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин , областният управител на Пловдив Тодор Петков, кметът на Карлово Найден Найденов,кметове на съседни селища и общини, представители на политически партии.
Ани Капанова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини