От х:

Днес в x:

Профилактика на туберколозата започва в затворите и сред ромите

Профилактични прегледи в 13-те затвора и в 10 ромски квартала в страната започва в рамките на програмата "Подобряване на контрола на туберколозата в България". Това каза директорът на програма Тонка Върлева на конференция, организирана от МЗ с подкрепата на Световната здравна организация.

Форумът е по повод на Световния ден с борба с туберколозата 24 март. Заедно с ромите и затворниците ще бъдат изследвани алкохолно и наркозависими и бежанци. Прегледите ще правят 56 патронажни сестри, които ще бъдат обучени в рамките на програмата.

Дейностите се финансират от глобалния фонд за борба със СПИН, туберколоза и малария. Той е предоставил на България 7 милиона евро за първите 2 от общо четирите години на програмата. Ромите, затворниците, алкохолно и наркозависимите, бежанците и децата от домовете са сред рисковите групи застрашени от заболяване от туберколоза.

В България от туберколоза са болни 42-ма души на 100 000 население, сочат данните на СЗО за 2006 г. За сравнение заболеваемостта е 127 на 100 000, а средната за ЕС е 17 на 100 000.

По предварителните данни на здравното министерство през миналата година болните от туберколоза у нас са намалели с около 300 души. Лечението се заплаща изцяло от министерството. За миналата година за лечение, диагностика и лекарства са изразходвани над 1.1 милиона лева.

Програмата за подобряване на контрола на туберколозата у нас е в рамките на глобалния план "Стоп на туберколозата 2006 - 2015 г". Целта му е до 2015 г. да бъдат излекувани 85% от новооткритите болни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини