От х:

Днес в x:

Сексуалните фантазии: полезни или вредни?

Фантазиите могат да бъдат полезни и вдъхновяващи по време на секс. Всяко нещо, което се превръща в рутина, дори и секса с един и същи партньор, когото обичате, може да стане скучно преживяване и да загуби жизнеността си. В тази перспектива, сексуалните фантазии могат да добавят разнообразие във връзката ви. Има обаче някои аспекти по отношение на сексуалните фантазии, които е добре да обмислите, пишат от сайта tia.bg:

Да споделите или да не споделите
Специалистите препоръчват да бъдете внимателни, когато разкривате фантазиите си. Някои партньори споделят редовно фантазиите си като част от акта на правене на любов - не само, защото за тях е по-възбуждащо, а и защото това дава на двойката по-силно чувство за интимност.

Едно експертно предложение е да разговаряте с партньора си открито за ролята на фантазиите по време на секс и да постигнете съгласие относно това, което можете и онова, което не трябва да споделяте.

Някои фантазии могат да наранят и обидят партньорите, а споделянето им - да разруши връзката. Така например една от популярните мъжки фантазии е за тройка-секс. За много жени обаче подобна фантазия е не само гнусна, но ги кара да се чувстват унижени и обидени - като че ли те не са достатъчно добри любовници. Така че, преди да решите да споделяте фантазии, си дайте сметка дали познавате партньора си и себе си, неговите и собствените си комплекси и несигурност.

Има и такива фантазии, които със сигурност няма да искате да споменете - например, че правите любов "на ум"с най-добрия приятел на мъжа ви, с брат му, с бившия ви партньор, с най-добрата ви приятелка или с авторитетни личности като шефа ви, младия доцент във факултета ви и пр.

Понякога мъжете може да заявят, че искат да чуят фантазиите ви, но после да съжаляват и да се чувстват заплашени или пренебрегнати.

Когато жената споделя фантазия, тя трябва да заяви, че всичко това са само въображаеми истории и да убеди партньора си, че след като в реалността е с него, той не трябва да се притеснява от тези мисли. Ако той не харесва чутото, променете темата, съветват специалистите.

Фантазии, които прехвърлят границата
Понякога фантазиите могат да излязат от контрол и да се превърнат в мания. Обсебващите фантазии могат сериозно да нарушат психичния баланс и да причинят сериозна травма на личността.

Внимавайте и с агресивните и опасни фантазии, които могат да ви наранят или дори осакатят. В началото може да изглежда стимулиращо, но подобни "изпълнения" често носят повече вреда, отколкото удоволствие, а в дългосрочен аспект може да са причина дори да се откажете от секса завинаги.

Ако подобни садо-мазо фантазии са ваши собствени, е добре да се обърнете към терапевт, който може да ви помогне да анализирате какво всъщност изразява подобна фантазия и защо я имате, както и какво ви липсва в реалния живот, което тази фантазия замества.

Друга форма, прехвърляща границите на здравословното е, когато фантазията ви е превзела дотолкова, че отхвърляте реалната връзка с партньора си.

В заключение
Сексуалните фантазии наистина могат да бъдат една възможност да задълбочите интимността с партньора си, да научите повече за себе си, включително и за скритите ви емоционални проблеми.

Запомнете само, че трябва да подхождате внимателно.

Източник: tia.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини