От х:

Днес в x:

Спрете да се самокритикувате

Колко често критикуваме себе си за едни или други действия? Изследванията показват, че приблизително 90% от нашите мисли са критика или оценка, която често е насочена срещу самите нас.
Как да станем по-добри към самите себе си и съответно по-уверени в себе си?

Самокритиката често е свързана с нашето детство. Лошите думи, казани по наш адрес през детството и липсата на похвала от страна на родителите дори за най-малките постижения оставят своя отпечатък върху нас. В резултат на това, дори пораснали, ние прилагаме в живота си този модел (тъй като не сме видели и не познаваме друг). И въпреки възрастта и опита в главите ни постоянно се въртят фразите от детството "Аз не съм достатъчно добър. Не заслужавам това. Можех да направя това по-добре и т.н.". С тази фрази ние влизаме в сферата на трудовите отношения.

Ако сте от тези, които редовно критикуват себе си по всякакъв повод, разберете, че трябва да се откажете от този навик. Опитайте се да станете приятел на самия себе си, който вместо да ви критикува, ще ви хвали за всяка малка победа.

Как да се избавим от навика да се самокритикуваме?

1. Започнете с похвалата!

Хвалете себе си колкото се може по-често. Дори най-непослушното дете започва да се държи по-добре, когато го хвалят. Ако добре се замислите, ще откриете, че наистина има нещо, с което можете най-искрено да се поздравите. Никой друг освен самите вас не може да оцени колко много работите, колко добре се справяте със задълженията си и колко много още ще постигнете.

2. По-често използвайте положителни фрази

Вместо критика по-често използвайте положителни реплики като "Добре се справям с работата. При мен винаги се получава. Аз съм умен и талантлив човек". Тези фрази притежават позитивна енергия, която ще ви помогне да се промените към по-добро. Можете да си измислите и други фрази и за да не ги забравяте, си ги записвайте на лист хартия, който оставете в близкото си полезрение.

3. Повтаряйте си похвалите много пъти!

Позитивните думи трябва да звучат по няколко пъти на ден. Помислете си колко пъти ви се налага да мислите негативно: проблеми в работата, пред вас се затваря вратата на автобуса, задръствания, провален изпит... Колкото пъти си помислите нещо лошо, толкова пъти трябва да си повтаряте позитивните фрази и тогава те ще ви станат навик.

4. Забелязвайте хубавото!

Забелязвайте хубавото, което често не виждаме. Ние обръщаме твърде голямо внимание на лошото и понякога просто не сме в състояние да видим хубавото. Научете се да откривате всичко позитивно и хубаво!

Източник: tia.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини