От х:

Днес в x:

Трикове как да победим вечерната умора

Какво да направим, ако вечер настроението ни рязко спада, краката ни болят, а в тялото си усещаме страшна тежест? Как да повишим своя жизнен тонус?

Състоянието на вечерната преумора не трябва да се бърка с хроничната умора, която е заболяване - вие усещате умора след един изключително тежък и натоварен ден, а не сте в тежко състояние и потиснато настроение още от сутринта.

Каквито и да са конкретните причини за вашата умора, не трябва веднага да сядате на масата и да се храните - преди вечеря трябва да се отпуснете и успокоите. Самият процес на приемане на храната и храносмилането изисква много енергия.

Предлагаме ви няколко съвета, които само за 20-25 минути ще ви донесат значително облекчение.

1. След прибирането си у дома се заемете с краката си, които сигурно са се уморили. Болката в тях влияе особено зле на настроението. Бързо свалете обувките, хвърлете чорапите (или чорапогащника) и повървете боси, или пъхнете краката в меките чехли.

2. Ако нямате сили да си вземете душ, седнете удобно и вдигнете крака, опирайки ги в стената под максимално голям ъгъл. Подобна 5-минутна почивка ще предизвика раздвижване на кръвта и ще почувстване невероятно облекчение.

3. Контрастният душ или вана подобряват кръвообращението на краката. Вземете два легена - с топла (40-45 градуса) и студена вода (не повече от 25-30 градуса). Поставете краката в съда с гореща вода за не повече от няколко секунди, а след това в студената. Повторете процедурата 3-4 пъти.

4. Горещата вана на краката (само за 5 минути) също ще ви помогне да се почувствате отлично. Залейте с 1 л вряла вода 2 с.л. билки - лавандула, лайка и други, оставете си под капак за 30 минути, прецедете и добавете течността към топлата вода. Поставете легена в банята - нейното малко пространство бързо ще се запълни с аромата на билки. Чрез вдишването на парите ще успокоите и нервната си система. Горещите вани за краката са противопоказни за хората с разширени вени.

5. Ако сте много силно уморени, вземете си цялостна вана. Във водата добавете морска сол, ароматизатори, отвара от билки.

6. Горещият душ премахва общата мускулна преумора. Ако след това сте решили да подремнете, не прибягвайте до контрастния душ. Ако се стремите да премахнете само натрупалата се умора и да си възвърнете работоспособността, водата трябва да бъде хладка. След взимането на душ се подсушете внимателно с хавлиена кърпа и намажете тялото и краката си с масло.

7. Борбата с умората има комплексен характер и затова не забравяйте и за ръцете - най-малкото, което можете да направите за тях е да ги поставите под струята гореща вода (или да им направите специална вана). След това ги намажете с мек подхранващ крем.

8. Посветете една минута на отпускането на мускулите на лицето си. Наложете върху него (и върху шията) маска (дори настърганата краставица или суровия картоф ще свършат работа), а след това ги покрийте с гореща кърпа. Заемете хоризонтално положение и вдигнете краката си.

9. Разрешете косата си с масажна четка или гребен (препоръчително дървен) с равни равномерни движения от корена на косата към краищата. Гребенът от бреза е особено целебен - той е много мек и е способен да възвърне живия блясък на косата.

10. Физическите упражнения за кръста също ще ви бъдат от голяма полза. Седнете на края на стола, опънете краката напред. Вдигнете ръцете, дланите паралелно на тавана под прав ъгъл с линията на ръцете. При вдишване се изправяйте нагоре, при издишване се навеждайте с цялото тяло към пръстите на краката, опитвайки се да достигнете коленете с глава.

11. Изпийте някаква прясно изцедена напитка - чаша сок, билков чай или изяжте някакъв сочен плод. Препоръчителна е употребата на чаша зелен чай, който е отлично тонизиращо средство и лек срещу потиснатото състояние. Ако сте склонни към хипотония (ниско кръвно налягане), можете да си позволите чаша черен чай, но не твърде силен. В него добавете лимон и 1 ч.л. коняк
Източник: zdrave.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини