От х:

Днес в x:

Част от лазерните принтери са по-вредни от цигарите

Някои модели лазерни принтери, включително такива от най-известните марки, представляват сериозна заплаха за здравето и изхвърлят във въздуха не по-малко твърди примеси, отколкото вдишва пушачът, заявиха преди дни австралийски изследователи, цитирани от Ройтерс.


Един ден по-късно в списание Enviromental Science & Technology, издавано от Американското общество на химиците, излезе статия на Линда Моровска и нейните колеги от Технологичния университет на Куинсланд.


Авторите са измерили твърдите частици, изхвърлени от 62 принтера в това число от известни марки като Сanon, Hewlett-Packard и Ricoh. Твърдите частици – това са частиците от тонера – тънкият прах, с помощта на който изображението се отпечатва върху хартията

17 от 62 принтера (27%) са определени от изследователите като "образци с високо изхвърляне на частици". Обемът на изхвърлените частици е съпоставим с обема на частици, изхвърлени по време на пушенето на цигара, се твърди в изследването.


Моравска смята, че поради своя микроскопичен размер частиците представляват съществена заплаха за здравето - те могат да се вдишат лесно и да попаднат дори в най-отдалечените места от белите дробове. Тяхното влияние върху здравето може да бъде различно – от обикновено раздразване на белите дробове до сериозни заболявания като рак и сърдечно-съдови заболявания.


Изследователите са открили, че в работните часове нивото на твърди примеси, изхвърляни от лазерните принтери във въздуха на офиса, нараства до 5 пъти и настойчиво съветват помещенията, в които има лазерни принтери, да бъдат редовно проветрявани
Източник: zdrave.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини