От х:

Днес в x:

Азиатската Нова година

В Южна Корея най-важният и значителен новогодишен празник "солла" (източната Нова година) се празнува по лунния календар и всяка година денят е различен.

Пада се или през януари, или през февруари. Обикновено тогава за 2-3 дни корейците се отправят към родните си места да навестят родители и близки и да посетят гробовете на предците си.

Що се отнася до традиционната Нова година, първите три дни на януари са обявени за официален празник. Членовете на семейството стават рано, обличат най-хубавите си дрехи, младите поздравяват възрастните с поклон доземи, отдавайки заслуженото на ненарушимите фамилни връзки.

Тет - най-древният от известните в наше време традиционни виетнамски празници, ознаменува началото на новата лунна година и новата пролет, съобщи ИТАР-ТАСС.

В Ханой например честват настъпването на пролетта в продължение на три дни. В новогодишната нощ - зяо тхия, всички се събират в тесен семеен кръг и палят благовонни масла на олтара на предците.

През следващите два дни виетнамците си ходят на гости. Към първия гост в дома те се отнасят с особено внимание. Защото според древните предания какъвто е той, такава ще бъде и цялата година.

На самия празник възрастните взаимно се поздравяват и си желаят дълголетие, а на малките поднасят малки яркочервени пликчета, в които се поставят пари - залог за богатство и бъдещо процъфтяване.

Японците празнуват настъпването на Нова година на 1 януари и за разлика от населението на повечето азиатски страни по принцип се отнасят индиферентно към Новата година по лунния календар.

В същото време съществуват ред традиции, които придават на посрещането на Нова година чисто национален, японски колорит. Една от основните традиции е настъпването на Новата година да се отбелязва с посещение в някой храм.

Това трябва да стане през първите три дни на настъпилата година. Тези дни са официални празници, но на практика общественият живот почти е замрял няколко дни преди 31 декември.

По данни на японската полиция всяка година в периода 1-3 януари 80 милиона души посещават храмовете, а това е около две трети от населението на страната. В новогодишната нощ в будистките храмове камбаните бият 108 пъти.

Звънът трябва да избави хората от 108 злини и беди, които могат да преследват японеца през годината. Дълги са опашките пред храмовете за различни амулети, сред които като че ли най-много се търсят стрелите "хамая", прогонващи злите духове.

Много японци купуват дървени плочки "ема", на които е изобразен един от 12-те знака на източния зодиак. В Япония на Нова година, за да не влязат злите духове в дома, пред вратата се окачва сноп слама, който носи щастие.

А когато камбанният звън оповести началото на годината, японците започват да се смеят. Те вярват, че смехът ще им донесе щастие и най-вече късмет. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини