От х:

Днес в x:

Старозагорски „Сеат“ мина през паметника на Санкето

    Тодор Атанасов -Санкето падна в бой за втори път. Паметникът му, който е в градинката до цветния пазар срещу читалище „Заря“, е бил помлян, сигнализираха очевидци на вандалщината от тази сутрин.

    Наш екип също се увери на място, че монументът на офицера  е катурнат.

    По информация от Пожарната, пожарникарски  екип е бил изпратен там около 23.22 часа вчера, след подаден сигнал на телефон 112.

    По заварените на място следи става ясно, че паметникът е бил бутнат  от врязала се в него кола „Сеат Ибиса“ със старозагорски номер.

    Няма данни за рязане на тенекии, което означава, че не е имало заклещени хора. Пожарните са чистили наоколо, което пък означава, че е имал някакъв разлив на гориво, разказаха наши източници.

    Тази сутрин един от работниците на бариерата на паркинга обясни, че още идвайки на работа е забелязал вандалщината, но не знае нищо повече, освен очевидните факти.

    Хора от блока обаче обясняват, че има очевидец сред съседите, който твърди, че вандалщината е дело на пияни абитуриенти, който снощи са въртели гуми на кръстовището и са загубили управлението над автомобила.

    Все още се очаква и официалната информация от полицията. Подробностите, които ще бъдат дадени от Областната дирекция на МВР, ще внесат и повече ясното около обстоятелствата за снощната случка.

    От община Хасково съобщиха, че паметникът ще бъде вдигнат и поставен на мястото си.

    По ирония на съдбата днес се навършва годишнина от рождението на Тодор Атанасов, чийто паметник беше съборен снощи.

    Той е роден на 13-ти май 1887 година в Хасково. Завършва специалност право в Швейцария. След завръщането си в България работи като адвокат в Хасково. Участва като офицер във войните за национално обединение (1912-1918). По-късно става  Общински съветник, член е на окръжното ръководство наБКП. Има публикации като сътрудник в „Работнически вестник“ и сп. „Ново време“. По-късно става съредактор на в. „Народна армия“.

    Съсновател е на Народния съюз на запасните офицери и подофицери.По време на Септемврийското въстание през 1923 г. е арестуван. Амнистиран и освободен през 1924 г. Продължава борбата срещу правителството на Александър Цанков.

    След атентата в църквата „Света Неделя“е арестуван и убит.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини