От х:

Днес в x:

Над 350 работници от ТЕЦ "Марица -3" могат да останат без работа?

Вероятност да загубят работата си грози над 350 работници в димитровградския ТЕЦ „Марица 3”. Причината - възможен фалит на топлоцентралата след проведен в края на март търг за предоставяне на нетна разполагаема мощност за студен резерв. В резултат на него предприятието не е класирано за сключване на договор за предоставяне на 85 MW разполагаема мощност за периода от 1 април до края на юли, поясни директорът, отговарящ за връзки с инвеститорите Юлиян Семерджиев.

Допълни, че това на практика означава, че дружеството няма да има гарантирани приходи за следващите 4 месеца. От своя страна това ще доведе до забавяне на заплатите, забавяне на разплащането с контрагентите и др. Студеният резерв е бил единственик източник на приходи, след като централата е била извадена през 2013 година от т.нар.енергиен микс.

За проблема първи сигнализираха синдикатите, които огласиха писмо до Министерство на енергетиката, изпратено от изпълнителният директор на централата Стоян Тюйлиев. Ръководството на предприятието съобщава за реалната заплаха заетите в ТЕЦ- 3 да изгубят работата си. Възможни са и нови протести в предприятието.

„Считаме, че се формират предпоставки за необратими последствия, касаещи производствената дейност на централата. В тази връзка изразяваме голямото си безпокойство от създадената реална заплаха за загуба на над 350 работни места. Отговорно заявяваме, че не желаем ескалиране на социалното напрежение”, пише в писмото Тюйлиев.

Според Юлиян Семерджиев, решението на проблема е Министерството на енергетиката да организира нов търг за предоставяне на студен резерв и на който централата да има възможност да участва.

Припомняме, че през юли 2015 година работниците в димитровградското предприятие протестираха заради неизплатени заплати. След поредица от срещи в София стачната готовност бе отменена.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини