От х:

Днес в x:

Борисов: Може да закрием една от агенциите

Защото сега излизат наяве и стигат до мен - затова спрях поръчки сега, каза премиерът в телевизионно интервю. Над 20 000 обществени поръчки имало през 2015 г. „Не само метлата ще играе, но и с парцала ще забършем”, закани се по Нова телевизия премиерът Бойко Борисов. 

Запитан дали въпросът с „огледалото”, който му беше зададен от българите в Лондон в първите дни на февруари, е причина за спирането на поръчките, пред Нова телевизия Бойко Борисов коментира, че това е било капката, която ми е дала ясен знак, че нещата изглеждат по различен начин отстрани.

В огледалото виждам само себе си, отговори по-късно премиерът. Амбициите му са България да бъде пример, а увереността му - управляващите ще го направят.  

„Спрях ги тогава, когато те вече трябваше да отидат в КЗК, да се плащат авансите и когато ги разгледах из основи. Ще бъдат наказани държавните служители, сложили подписите си и пуснали тези обществено поръчки. В момента инспекторатите са там, проверяват. Дори една от агенциите може би ще бъде закрита”, допълни премиерът. 

По думите му в момента инспекторатите проверяват поръчките. 

Борисов коментира и това, че едва сега КЗК се е осмелила да обяви, че има картел при горивата.

Сега има политическа воля, всички се стараят и работят много добре”, заяви Борисов. 

По думите му само от спрените обществени поръчки за магистралите ще бъдат спестени между 150 и 160 млн. лева. 

Контрабандата

Според премиера това, което държавата е направила до този момент срещу контрабандата, се оценява от цяла Европа. 

Три милиарда повече сме събрали, отколкото беше заложено в бюджета. В цигарите контрабандата е под 8%, което в България никога не е било", заяви Борисов. 

За януари тази година бяха с 950 млн. лв. повече, отколкото месец януари миналата година. За февруари са 360 млн. лв. повече отколкото февруари миналата година”, уточни той. 

От България за Турция контрабанда не се прави. Борисов бе категоричен, че не обвързва Делян Пеевски с контрабандата. 

На въпрос достигала ли е до него информация от турските служби, че Пеевски и ДПС организират контрабанда на територията на Близкия Изток, Борисов отговори, че са коментирали тази информация. 

„Турските колеги прекрасно знаят, че от България за Турция контрабанда не се прави. За това отговарям аз", каза още той. 

Корупцията, политиците и румънците

Отдавна сме изпреварили румънците във всяко едно отношение, каза Бойко Борисов в отговор на въпрос кога ще ги стигнем румънците. Попитан кога сме ги изпреварили в борбата с корупцията, премиерът заяви: 

Това, че техните министри крадат, хванали са ги и са ги вкарали в затвора, а президентът им търси политическо убежище в Молдова. Не виждам българи да бягат в Румъния”. 

Борисов се съгласи с твърдението, че у нас няма осъдени политици, защото няма корумпирани такива.

Кой с кого и против кого в управлението

По думите на Борисов на срещата с Давутоглу, турският премиер е заявил, че би се радвал много да види заедно ДПС и ГЕРБ в управление, а премиерът е отговорил, че това няма как да стане, докато Делян Пеевски е в ДПС. 

Във връзка с напрежението в отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок Бойко Борисов беше категоричен, че запазва министрите Николай Ненчев и Петър Москов. 

Когато правихме правителството, г-н Кънев (Радан Кънев) седеше точно срещу мен и определихме най-доброто във всяка една област, с което разполагаме, да бъдат министри, зам.-министри, областни, заяви още Борисов. 

Кой ще е кандидатът на ГЕРБ за президент - отговорът на този въпрос ще е ясен през юни.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини