От х:

Днес в x:

"Внук" прецака баба да му даде 2 бона за климатици

Жена от Асеновград е била измамена с 2 000 лв. Вчера около 20 ч. 80-годишна жена се е оплакала в управлението, че в ранния следобед е получила обаждане от мъж, за който се заблудила, че е внукът й. Мъжът я помолил за заем за закупуване на климатици. Възрастната жена събрала 2 000 лв., които предала на “приятел на внука си”, дошъл в близост до дома и.

От Областната дирекция на МВР предупреждават, че това е най-новият сценарий, по който действат ало-измаманиците. Най-често непознат глас, представящ се за роднина, съобщава на жертвата, че в момента е попаднал на много изгодна оферта за закупуване на климатици и е необходимо "да се реагира на момента" с пари за капаро или закупуването им. Обикновено трето лице е изпратено да прибере сумата от жертвите на уговорено по телефона място.

Мошениците продължават да действат и по сценария "болен роднина, пострадал при катастрофа". От МВР напомнят, че първата и основна стъпка е, независимо от спешността на поисканата услуга, потърпевшите да потърсят връзка с близките си или със съсед. Добре е на възрастните хора да се напомня за подобни измами, да знаят, че в никакъв случай не трябва да споменават пред непознати или по телефона имената си и личните си данни. Те трябва да са спокойни, че не биха могли да пострадат, ако затворят телефона или в директния разговор категорично да заявят, че това е измамна схема, за която знаят. Ако гражданин е станал жертва на измама, той трябва незабавно да се обърне към най-близкото районно управление или да позвъни на тел. 112. Криминалистите са категорични, че бързата реакция при този вид измами и предоставянето на точна информация за случилото се (дата, времеви период, през който е получено обаждането и т.н.) е много важна за успешното разследване на този вид престъпления.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини