От х:

Днес в x:

Казанджии, лозари и винари излизат на протест по АМ Марица

    Собственици на малки обекти за варене на ракия, винопроизводители и лозари от Хасковския край излизат на протест в сряда.

    Те ще се съберат рано сутринта в близост до АМ "Марица" край Димитровград. Недоволството след направените промени в Закона за акцизите и данъчните складове на собствениците на казани, в които се вари алкохол предимно за домашни нужди, тръгна именно от Хасковски регион, а в последствие протести имаше и в цялата страна.

    Казанджиите надигат глави срещу ограничението казаните за ракия да са с работно време само 6 месеца в годината – от 1 юли до 31 декември, а обемът на съдовете за дестилация се намалява от 1000 на 500 литра. Промените стимулират нелегалното производство, смятат собствениците.

    Освен в знак на протест, с акцията си по атубана казанджиите ще изкажат и подкрепата си към внесените наскоро предложения за нови промени в закона, който да поправят грешките в приетото преди месец изменение.

    „Българинът е консервативен и отне много време да бъде научен да използва услугите на лицензирани и законни дестилерии. Със сегашните промени в закона за акцизите и данъчните складове отново ще бъде върнат в мазета и гаражи. За да се събира акциз и ДДС трябва да се спре търговията с нелегален алкохол. Трябва да има повече работа в посока на затягането на контрола по курорти, ресторанти, търговски обекти и пазари. Нещо, за което никой не говори във властта.

    Навсякъде се продава нелегален алкохол, дори и на улицата, но това изглежда не е проблем за държавата. Проблем се оказва човека с каручката, който си е сварил 30-40 л. ракия. При търговия в една дискотека от 200 л. концентрат за една вечер хазната губи приблизително 3000 лв. от акциз и ДДС, и от тези 150-200 л. концентрат домашна ракия от дестилерия няма.“ Това са част от Аргументи в полза на отпадането на направените промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

    А казанджиите от Хасковско са категорични:“Става въпрос за традицията на народа. Българинът е свикнал да си отглежда животинки да си прави собствено вино и ракия. Когато се събере семейството на трапезата или по празници с голямата рода, всеки се хвали с виното и ракията собствено производство. Не отнемайте тази малка радост на народа.”, призовават власт имащите те.

    Ракиджиите обаче излизат с призив за подкрепа и към всички граждани, които са свободни утре и могат да дойдат на протеста им.

    М.Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини