От х:

Днес в x:

Крим остана без ток, далекопроводите са взривени (видео)

Крим остана изцяло без ток в събота около полунощ, след като на украинска територия в Херсонска област бяха взривени стълбовете на всички далекопроводи, внасящи електричество за анексираният от Русия полуостров.

Отряди, съставени предимно от представители на кримските татари, бяха блокирали подпорите на стълбовете на няколко места и след конфликт с украинските части на реда неизвестни засега извършители ги взривиха.

В началото на октомври, на 17 ноември както и в петък бяха взривявани стълбове по далекопроводите, но те  само се наклониха и въпреки риска за хората наоколо подаването на ток за Крим продължи.

След съботните взривове са скъсани всичките четири линии и целият полуостров е без електричество от около 20 минути след полунощ руско време.

В тъмнина потънаха столицата Симферопол, както и Севастопол, Теодосия, Керч и Евпатория.

От т.нар. гражданска блокада на Крим, която отрича да стои зад експлозиите, има хора при взривените стълбове, които се опитват да попречат на възстановяването им. Групите, включващи и представители на движението "Автомайдан", доброволческият батальон "Айдар" и "Десен сектор", са обкръжени от полиция и хора от батальон "Херсон", има съобщения за сблъсъци и твърдения за бой с приклади по събралите се.

Началникът на полицейските части призова да се намесят отрядите за борба с тероризма, тъй като това е саботаж, от който бе ток ще остане не само Крим, но и части от Херсонска и Николаевска области на Украйна.

Безсрочната протестна акция започна на 20 септември, когато бе спрян товарният превоз на стоки и храни към Крим. Участниците в блокадата заявиха, че след нея ще последва "енеригйна блокада" на полуострова.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини