От х:

Днес в x:

Нов проект за жертви на домашно насилие сред ромите стартира в Димитровград

    Реализирането на нов проект стартира от днес Фондация „Х&Д Джендър перспективи”. Той е насочен към подкрепа на жертви на домашно насилие, които са от ромското население. Разработката е съвместна с МВР, а партньор на организацията е фондация "Толерантност и взаимопомощ". Днес в офиса на „Х&Д Джендър перспективи” бе представен екипът, който ще работи по проекта - юристи, психолози, трудови консултанти и др. Помощ ще оказват и доброволци на фондацията от ЕГ "Д-р Иван Богоров" в Димитровград.

    Проектът е финансиран по т.нар Норвежки фонд и ще се осъществява до април 2016 година в няколко общини - Кърджали, Минерални бани, Стамболово и Димитровград. В последната община ще бъдат обхванати жители на кварталите „Вулкан“ и „Изток“. Ще бъдат организирани групи за самопомощ , както и нова услуга - предоставянето на мобилна услуга за лица пострадали от домашно насилие в град Меричлери, коментира ръководителят на проекта Антония Филева. 

    "Насочихме се към тези квартали, защото в тях не работи нито една организация по проблемите неравенство между половете и домашно насилие. Изолацията на жителите на тези общности е причина за ниската чувствителност на ромските жени и момичета в тях към домашното насилие. В групите ще се провеждат информационните беседи и срещи с различни специалисти представители на фондация „ Х и Д Джендър перспективи“. Чрез създаването на групи за самопомощ в тези квартали ще се повишви информираността на жителите, ще бъдат усвоени знания за реакция в случай на домашно насилие и възможностите за противодействие на насилието над ромски жени и момичета", разказа още Филева.

     По данни на фондация „Х&Д Джендър перспективи“ през последните години знаичително се е увеличило домашното насилие в ромските общности. За това, според работещите там свидетелства големия брой ромски жени и момичета, търсещи помощ в случай на домашен тормоз. През 2012г. те са 24% от всички обърнали се за помощ към фондацията, през 2013г. - 29%, а до началото на месец август 2014г. - 36%. Причините за тази тенденция са няколко - липсата на постоянни доходи, ниско платения труд на ромите, широкото разпространение и употреба на наркотични вещества, честата злоупотреба с алкохол,и не на последно място – стереотипите в тази общонст. Усилията ще бъдат насочени към осигуряване на подкрепа и защита на жертвите на домашно насилие и повишаване на чувствителността по темата за служителите на реда.

    Продължава и предоставянето на комплекс от специализирани услуги за жертви на домашно насилие и  в офисът в Димитровград, който се намира ул. „Св. Климент Охридски“ №1. Услугите ще се предоставят по график и офисът ще бъде отворен пет дни в седмицата, припомни Антония Филева.

    Dimitrovgrad.bgvesti.net    

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини