От х:

Днес в x:

Вишеградската четворка отказа квотите за бежанци

Страните от Вишеградската група (Унгария, Полша, Чехия и Словакия) отказват квотите за прием на бежанци, които иска да им наложи Европейският съюз. Това заяви днес в Прага чешкият министър на външните работи Лубомир Заоралек, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Страните, които приемат бежанци, "трябва да контролират броя, който са готови да приемат, и след това да им бъде предложена подкрепа", заяви Заоралек на пресконференция след среща на външните министри от Вишеградската група с германския им колега Франк-Валтер Щайнмайер, който се опита да промени позицията им

Oт идната седмица всяко нелегално влизане в Унгария с повреждане на инфраструктурата по границата ще бъде смятано за закононарушение и ще се наказва със затвор или експулсиране, каза унгарският външен министър Петер Сиярто. Унгария предполага, че броят на бежанците, които влизат в страната, ще нарасне на400-500 хиляди до края на годината, добави Сиярто.

От началото на годината в Унгария са регистрирани повече от 170 хиляди мигранти, много от които бежанци от конфликтите в Близкия изток.

Може да бъде свикан Европейски съвет

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ще свика специална среща на високо равнище на ЕС за миграционната криза, ако вътрешните министри на съюза не покажат солидарност и единство на извънредната си среща в понеделник, предаде ДПА, на която се позова БТА.

"Ако няма конкретни знаци за солидарност и единство от министрите в понеделник, през септември ще организираме извънреден Европейски съвет", написа той в Туитър.

Туск добавя, че след контакти напоследък с представители на страни от ЕС е по-обнадежден, че съюзът е близо до решение, основано на консенсус и истинска солидарност.

Следващата среща на високо равнище на ЕС е предвидена за 15-16 октомври.

ООН приветства предложението на ЕС да приеме 160 хиляди бежанци като стъпка в правилната посока, но заяви, че в гранични държави като Гърция, Италия и Унгария трябва незабавно да бъдат разположени големи приемателни центрове, съобщи Ройтерс.

Европейските страни трябва да спазват националните и международните закони при управлението на границите си, уважаващи правото на хора да търсят убежище и закрила от война и преследване, се казва в изявление на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини