От х:

Днес в x:

News7 e свалена от мултиплекса

TV7 вече може да бъде гледана само при договор с кабелен оператор, тъй като е била свалена от мултиплекса. Това съобщи водещата на сутрешния блок на телевизията Диана Радева.

"Свалиха ни от мултиплекса. Вече може да ни гледате само, ако имате договор с някой от кабелните оператори", обясни водещата на телевизионен зрител, който се оплака, че вече няма сигнал. 

"Капитал" се свърза с  НУРТС-България (дружеството собственик на двете цифрови мрежи, които излъчват частните телевизии), за да ни обяснят на какво се дължи преустановеното излъчване на каналa, но до момента не сме получили коментар.

В съобщение до медиите от телевизията уточниха, че News7 е свалена от мултиплекса, но TV7 продължава да се излъчва и ефирно чрез цифровата мрежа. "В отговор на запитванията на наши зрители, бихме искали да информираме, че от 24 юли т.г. NEWS7 вече не се излъчва чрез мултиплекс.
Програмата на NEWS7 може да откриете при вашия кабелен или сателитен оператор", уточняват от медиата. 

TV7 и News7 имат издадени цифрови лицензии за 15 години. Проверка на "Капитал" в Съвета за електронни медии показва, че нито един от двата канала са подавали искане в регулатора за прекратяване на цифровата лицензия. Членът на СЕМ Анна Хаджиева обясни, че каналите си плащат годишните такси към регулатора за мониторинг. TV7 и News7 получиха т. нар.  статут must-carry при раздаването на цифровите честоти, което означава, че са били качени по право на мултиплекса. 

Проблемът с внезапното сваляне на програмата вероятно е свързан с невъзможността каналът да плаща таксата си на НУРТС за цифрово излъчване. Друга причина не би била оправдана и основателна.

Свалянето на News7 от цифровата мрежа оголва всички недостатъци на закона. Когато преди години законодателят прие, че телевизиите с покритие на територията на страната над 50% по право и без конкурс могат да качат програмата си на мултиплекса се отказа да сложи и изисквания за получаване на статута must-carry (по право). Затова сега е изненадващо, че телевизията е свалена от ефирно цифрово излъчване без каквото и да е обяснение.

Предстои да се види дали подобен ход няма да бъде предприет и с TV7. Повече от година каналът е във финансова и управленска криза. Синдиците на КТБ направиха опит за изземане на имуществото на телевизията в края на април. Освен от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, ТV7 е атакувана по законовия ред и от Националната агенция за приходите. В Търговския регистър е вписан запор върху акциите, които едноличният й собственик - кипърската офшорка "Краун медиа", притежава в телевизията, заради предполагаемо публично вземане за 9.7 млн. лв. Предварителната обезпечителна мярка на данъчните е наложена на 31 март, а от есента на миналата година в Софийския градски съд (СГС) има внесено искане за откриване на производство по несъстоятелност и е назначен временен синдик, който да опазва имуществото на телевизията. Журналистите не получават редовно заплатите си, а информацията за нов собственик на телевизията отново дойде с повече въпроси, отколкото отговори. 

Източник: capital

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини