От х:

Днес в x:

Депутатите не знаели какво гласуват в здравната реформа

Вчера 70% от депутатите не разбраха за какво гласуваха, българските граждани също не знаят. Това мнение изрази доктор Емил Райнов, депутат от БСП Лява България в студиото на БиТиВи в дискусия по Здравната реформа.

Припомняме, вчера депутатите извънредно и до късно вечерта гласуваха предложеното от здравния министър Петър Москов като здравна реформа.

Емил Райнов обясни, че реално приетото вчера е само разделянето на здравните услуги на два пакета - основен и допълнителен, но никакви подробности не са били нито приложени, нито разисквани и приети. Т.е. Никой не знае кои заболявания влизат в тези пакети, кои заболявания ще бъдат квалифицирани като спешни, основни и допълнителни.

Според него накрая ще се стигне до ситуацията, че част отхората ще останат необслужени в болниците, защото не могат да си доплатят за допълнителния пакет услуги и това най-вероятно ще се почувства още през февруари другата година. „Хората ще се почувстват през февруари 2016 година точно както през февруари 2013 година, когато получиха сметките си за ток", предупреди Райнов.

Няма никаква гаранция, че социално значимите заболявания, които ще са в основния пакет, ще бъдат заплатени на 100 процента, защото не е определено все още кои заболявания ще бъдат сметнати за социално значими, потвърди и от своя страна д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС. Според него определянето на това кои заболявания са социално значими и кои не, ще се направи впоследствие от здравното министерство.

Парламентът, гласувайки разделяне на пакетите, подписва все едно празен чек. Рисковете, които крие подписването, са свързани с това, че досегашният солидарен модел, вече е разделен на две", обясни Адемов.

На тезите им се противопостави доц. Димитър Шишков от Реформаторския блок. Той бе категоричен, че „хората няма да плащат гарантирано" след приемането на предлаганата реформа. 
„В момента няма пациент, който като отиде да се лекува да не доплаща, по който и пътека да се лекува. Всички са непривилегировани, всички чакат", заяви Шишков.

Според него и в момента реално има листи на чакащите и хората чакат за лечение. Ако човек е в спешно състояние или заболяването му е от така наречените социално значими, то той няма да бъде принуден да чака и да бъде връщан от нито един лекар, обясни депутатът от Реформаторския блок, който посочи, че няма никакви основания да се вдига аларма за една херния, примерно, при положение, че твърде често самите пациенти изчакват с години преди да се оперират.

Димитър Шишков призна, че вчера по време на гласуването в пленарна зала е имало бламиране на реформите от страна на част от депутатите от ГЕРБ, както и от БСП и ДПС. Това не е било изненада обаче. Депутатът припомни и за други подобни случаи, като например отказа на парламентарната комисия по здравеопазване да разследва злоупотребите в болниците.

Димитър Шишков беше категоричен, че в момента здравният министър носи отговорност за това, което се случва като реформа в здравеопазването.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини