От х:

Днес в x:

3D принтер оптечатва мост над канал в Амстердам (видео)

    След като вече бе "отпечатан" цял дом с 3D принтер,  следващата стъпка е още по-предизвикателна. Фирма в Амстердам е разработила революционен робот - 3D принтер, който може да "нарисува" структури във въздуха. С него тепланират да построят мост над канал в сърцето на града.

    "Ние изследване и разработваме новаторска рентабилна роботизирана технология, с която можем да направим 3D-печат на красиви, функционални предмети в почти всякаква форма", пише MX3D на уеб страницата на проекта. "Крайната проверка? Отпечатване на сложен, орнаментиран метален мост за специално място, за да покаже това, което нашите роботи и софтуер, инженери, занаятчии и дизайнери могат да направят".

    Мостът ще бъде проектиран от художника и дизайнер Йорис Лаарман. Той е помогнал за развитието на роботизирания 3D принтер, който комбинира MX3D с оксижен, за да може да "нарисува" бързовтвърдяващи метални конструкции. Това е техниката, която ще се използва за отпечатване на мост от стомана. Стъпка по стъпка металът се заварява към съществуващата структура, създавайки линии от стомана. Чрез печатане на няколко реда, принтерът ще може да създаде здрава сложна структура, която да премине канала, отпечатвайки своите собствени опори по протежение на моста като при това работи автономно.

    "Символиката на моста е красива метафора за свързването на технологията на бъдещето със стария град по начин, който показва най-добре и двата свята", смятат новаторите.

    За отпечатването на моста екипът предвижда два робота, които работят заедно в тандем. В анимацията на процеса са показани четири робота, които работят заедно - по два от всяка страна на канала, и се срещат в средата.

    MX3D също показа няколко дизайна, което показват, че мостът ще бъде конзолна арка, въпреки че окончателният дизайн е все още се разработва. Това, заедно с точното местоположение на моста, ще бъде представено скоро, казват от MX3D.

    Строежът на моста ще започне през септември.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини