От х:

Днес в x:

Близнашки: Не е възможен трети мандат на Първанов

Категорично не е възможен трети мандат на Първанов и не му прави чест за това, че ангажира общественото внимание с тази тема. Неговите свръх амбиции го тласкат към това, което тук би означавало авторитарен режим, няма защо да си кривим душата.

Това каза бившият служебен премиер Георги Близнашки, като уточни, че мнението му не ангажира Софийския университет.

По думите му текстът на Конституцията е пределно ясен по въпроса и няма никакво значение кога ще бъде това във времето: "България трябва да остане в демократичното русло, в което се движи."

Близнашки каза още пред bTV, че Пеевски е на път да слезне от сцената, но "много от героите, тихомълком се завръщат. Народът е великодушен и бързо забравя, много от главните действащи лица се връщат, ще търсят своя реванш. Това е просто едно предупреждение, че трябва да си отваряме очите."

„Подкрепям президента Росен Плевнелиев в решението му да сезира Конституционния къд за част от въпросите в референдума, иницииран от Слави Трифонов, защото Народното събрание допусна един лековат подход към него”, каза още бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки.

„Народното събрание е първият филтър, там трябваше да стане големият дебат. Радвам се, че президентът поде инициативата”, допълни той.

Държавният глава иска КС да се произнесе по три въпроса: да може да се гласува и дистанционно по електронен път, броят на народните представители да бъде намален на 120 и директорите на областните дирекции на МВР да се избират мажоритарно.

„Не трябва да се допуска пряката демокрация да се използва като инструмент срещу представителната демокрация”, допълни Близнашки. По думите му президентът е допуснал и грешки, като настояването националните референдуми да се провеждат в един ден с други избори. „Трябва да е ясно в такива мигове на много сериозен дебат за какво се гласува, не трябва да се смесват нещата”, категоричен е Близнашки.

Помолен да коментира правителството на Бойко Борисов проф. Близнашки заяви: "Едно са добрите намерения друго е какво се случва на практика.  Борисов е заложник на една много сложна конфигурация, никак не е лесно да се балансира."

Относно гласуването на българите в чужбина Близнашки изказа мнение, че "това са достатъчно сложни въпроси, които нямат лесно решение. Като се тръгне в грешна посока, трудно се намира правият път."

Според него "задължителното гласуване не ограничава изборните ни права, но ако се тръгне по пътя на компромисите, то се обезмисля."

Проблемът с електронното гласуване, като общество не може да си го позволим, защото се забавихме с електронното правителство, коментира още той и добави, че гласуване по пощата е добро предложение.

Що се отнася до рязкото намаляване на депутатите проф. Близнашки е на мнение, че това е една провокация, защото ако рязко се намали броят на депутатите ще има един "безкръвен, безпомощен парламент, няма да има хора за комисиите, за делегациите, периферията на страната ще бъде оголена, там няма да има народни представители. Например в Смолянско народните представители са четирима, ако ги намали ще станат само двама, това е абсурдно, защото това ще обезмисли парламентарната демокрация в България."

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини