От х:

Днес в x:

Откриват паметника на Самуил (обновена)

Президентът Росен Плевнелиев откри паметника на цар Самуил в София. На церемонията бяха и вицепремиерът Румяна Бъчварова и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Скандал при откриването не се случи. Стотици ръкопляскаха, когато платното бе свалено и статуята на цар Самуил бе открита.

През последните дни избухна война в интернет на тема къде да бъде поставен паметникът и какви да са очите на прочутия военачалник.

Най-активни срещу поставянето на Самуил до църквата Св. София - идея на Министерския съвет и президентството, са активистите на Протестна мрежа и известни реформатори. Започна подписка, инициирана от изпълнителния директор на фондация "РискМонитор" Стефан Попов. Недоволните критикуват стила на изпълнение на монумента, чийто автор е Александър Хайтов, както и мястото, където ще бъде сложен.

Монументът, който е висок 6,20 м се издига в градинката до базиликата "Св. София". Почетен караул и камбанен звън в храма "Ал, Невски" ознаменуваха откриването на първия паметник на български владетел в центъра на София. Стотици граждани също бяха на площада. Сред тях имаше и българи от западните покрайнини.

Паметникът е инициатива и дарение от д-р Милен Радевски и фондацията му "Българска памет". Монументът е дело на скулптура Александър Хайтов, който беше избран с конкурс сред повече от 20 проекта.

"Свещен дълг и историческа отговорност на всеки народ е да запази жива паметта на своите предшественици. Славно място в пантеона на историческата слава е отредено на Цар Самуил-владетелят, който в един от най-трудните периоди успява да запази българската държава", каза Патриарх Неофит, който лично освети паметника.

Истински съм горд, че в центъра на този исторически момент, който ни дава възможност да градим мостове вътре в себе си и между държавите. Надявам се, че това ще бъден ценен дар за София", каза д-р Милен Радев. Той благодари на проф. Георги Близнашки, че е покровителствал, дал е разрешение и е настоял паметникът да бъде поставен именно в градинката пред църквата "Св. София".

Източник: http://www.cross.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини