От х:

Днес в x:

Активисти на ПЕС искат „нов капитан“

Влиятелни национални и регионални активисти на Партията на европейските социалисти (ПЕС) се обявиха срещу настоящия й лидер Сергей Станишев и публикуваха петиция в подкрепа на опонента му - испанеца Енрике Барон Креспо, предаде сайтът Юрактив. Само седмица по-рано изданието писа, че бившият български премиер ще запази поста си при избора на конгрес на ПЕС идния уикенд в Будапеща.

 Инициаторите са озаглавили искането си „Следващият лидер трябва да бъде активист от народа“, без да атакуват директно българина. Пред Юрактив обаче част от подписалите я членове признават, че „Станишев е толкова непопулярен в собствената си държава, че не е имал правото изобщо да се кандидатира за нов мандат“.

 „След дискусии с двамата кандидати активистите взеха своето решение - обявява структурата на партията. - За да променим настоящата посока на социалистическата лодка, ние се нуждаем от нов капитан. За нас той е Енрике Барон Креспо.“ В петицията се подчертава, че испанецът винаги слага интересите на партията над своите лични.

 71-годишният испанец, бивш шеф на Европейския парламент между 1989 и 1992 г., е единственият съперник на Станишев. В момента Креспо е член на борда на базираната в Лондон неправителствена организация „Голд Мъркюри интернешънъл“.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини