От х:

Днес в x:

Експерти: На децата в домовете се гледа като на машина за пари

Изглежда на децата от домовете за семейно настаняване се гледа като на механизъм за печелене на пари, а не за доброто им. Това заяви на пресконференция Йордан Тодоров от Конфедерация за защита правата на децата, цитиран от БГНЕС.

 Според Тодоров децата се извеждат много пъти от дома им против волята им, на тях не се помага и няма мярка за превенции, които са записани в закона. "Родителите не знаят как да реагират адекватно и да защитят своите интереси и тези на децата си. Последните биват принуждавани да вярват, че родителите им не ги обичат и го мразят", разказа той и добави, че контролните органи вместо да проверяват дали се спазват правата на децата съдействат за престъпните деяния.

 Теодора Пиралкова от Национален алианс "Усмихни се с мен" посочи, че идеята на деинституционализация е била да се осигури подкрепа за бедните семейства, които да отглеждат децата си, но вместо това процесът се деформирал и се превърнал в репресия. Търси се единствено и как да се изкарват пари от децата, смята тя.

 Мария Маркова, бивш психолог в ЦНСТ гр. Велинград, обясни как се настаняват децата в ЦНСТ. Според нея, 100 процента неподвижни деца се настаняват с деца с параноидна шизофрения, което не е добра идея. На децата се гледа като възможност за усвояване на големи суми, заяви тя. Маркова е на мнение, че да се твърди, че в ЦНСТ има семейна грижа за децата е абсурдно. "Децата се хранят на високи барове, столове тип щъркели, през цялата зима в ЦНСТ Велинград температурата е колкото навън, стояха с шапки и шалове. Когато сигнализирах кмета и директора за условията ми беше отговорено, че това не е моя работа. Тези деца не се нуждаеха от скъпи столове, а от инвалидни колички", алармира Маркова.

 Тя разказа, че персоналът там се подбира без опит или без конкурс. "Контролът над ЦНСТ не е обективен или безпристрастен. След случая с ЦНСТ-Велинград никой не ни потърси, за да ни изслуша. Логично е да се запита как се правят тези проверки, щом никой не потърси всички страни по случая", смята психологът. Тя добави, че в ЦНСТ-Велинград са дадени близо 10 000 за популяризация на евро проекта за дома, за реклама, вместо да се дадат за полза за децата. "Във въпросното ЦНСТ нищо не последва след т. нар, проверки, нито животът на децата стана по-добър, нито справедливостта възтържествува", каза още Маркова

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    123
    1 0
    15:12, 7 юни 2015
    Всичко побългарено!
Последни новини