От х:

Днес в x:

Доморасли кануисти корабокрушират в Марица

Корабокрушение на Марица

Ентусиасти решиха да се правят на кануисти и завършиха с атрактивни каваци в голямата река. За тяхно щастие бяха близо до брега, а за да подпомогнат щастието бяха навлекли и спасителни жилетки. Отделно от това професионални спасители дебнеха за подобни сакатлъци. На двамата от Димитровград обаче не им увря главата и пробваха отново, само за да се преобърнат пак. Проблемът бе колкото в липсата на умения с греблата и баланс върху плавателния съд, толкова и в самия съд. Това бе странна бабунка от пластмасови шишета оформена като скутер, но далеч от неговите плавателни качества. Пък и ездачите му бяха хора с тежест, определено доста над водоизвестимостта на „плавателното” съоръжение.

Импровизираното кану всъщност бе направено само от рециклирани материали, каквото бе условието за участие в регатата на Марица край Димитровград, организирана за четвърта година от местната община. Първоначално всичко почнало като весел проект под надслов „Формула Марица Ар”, но се запалили толкова деца, че мероприятието продължава и след проекта. Условието за участие е гребането по реката да се осъществява само от лодки и канута скърпени от отпадъчни материали, за предпочитане плавателни. От 6-те тазгодишни лодки, най-сполучливо се оказа творението с надпис ОУ „П. Яворов”, очевидно изработено във възпросното училище. То представляваше основа от пластмасови бидони и големи туби за вода, борд от стиропор, шишета от мляко за палубаи щайги за домати вместо седалки. На него обаче успешн плуваха малки и големи, с уговорката, че големите бяха жени. Иначе първите, които се престрашиха да потопят весла във водата бяха и най-мъничките приключенци-7-годишния Александър Жеков и 10-годишния Християн Делчев. Веднага зад тях на лодката се качи и 12-годишната Виктория, заедно с 10-годишния Златимир и въпреки че не се виждаха от спасителните жилетки, направиха успешна обиколка на един от вировете по реката. Може би заради това батковците решиха че Марица е до колене, само за да завършат с кила на горе и главата в тинята. Но понеже беше въпрос на чест или пък пол, на лодката скочиха и каките им-27-годишната Донка и 30-годишната Женя. Двете служителки в местната община, решиха да покажат на неумелите мъже как се борави с големите весла. Като истински жени първо направиха два пируета около оста си, а след като се убедиха, че са огледани от всички страни, продължиха към дълбокото, следвани от спасители на канута.

Празникът на рециклираната флота завърши с групово спускане на 10 професионални канута, водени от 10 професионални кануисти на русенски клуб за „Приключенски туризъм”. Членовете му практикували все естремални забавления-от рафтинг до алпинизъм, като този път решили да пробват и хасковската Марица. Преди издирването на някой по специален бързей, приеха да действат като спасители за детската регата и да разкарат из Марица дузина ентусиазирани димитровградчани.


Г.Христов

Втори опит....
....завърши като първия
Общинарките Донка и Женя решиха да покажат как се прави
След два пируета за зрителите
...нацелиха посоката-напред
Пъртината прокараха 7-годишния Сашо и 10 годишния Кристиян
След тях в приключението се впуснаха Виктория и Злати, зорко следени от спасители на канута
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Ев
    Евала
    53 -5
    18:51, 6 юни 2015
    Супер, нека има повече такива новини. От снимките се вижда,че хората много се забавляват. Само така община Д-град!
  • 2
    Ко
    Корабукрушенец
    44 -3
    19:10, 6 юни 2015
    Браво на организаторите и на участниците! Беше много забавно :) Хубаво е в града ни да има повече такива позитивни събития и инициативи.
  • 3
    Аб
    Абсолютен фен
    31 -2
    22:22, 6 юни 2015
    Браво! Само истински ентусиазиран човек може да си позволи да се забавлява напук на всичко !!! Догодина дано са повече участниците и публиката да е все така позитивна !!!
  • 4
    Зр
    зрител
    3 -1
    22:48, 6 юни 2015
    Пропуснали сте 2 участнички
  • 5
    Ощ
    Още един фен
    29 -2
    22:48, 6 юни 2015
    Страхотни сте деца,момичета и момчета! Усмихнати и позитивни, смели и красиви! Браво за ентусиазма ви!
  • 6
    Ко
    корабокрушенецът
    21 -1
    09:22, 7 юни 2015
    Все пак мотото беше,да събудим река Марица:)
    И мисля,че успяхме.
    А освен нея събудихме и усмивките по лицата на хората:))
  • 7
    Dz
    Dzakardo
    10 -1
    11:11, 7 юни 2015
    пиленца златни!!!
  • 8
    Ра
    Разбирач
    13 -1
    13:47, 7 юни 2015
    Едно голямо БРАВО на организаторите и на Исторически музей. За поредна година се справихте блестящо.
    СУПЕР СТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 9
    Ди
    димитър_1433677788
    9 -2
    14:37, 7 юни 2015
    само не пишете че тази инициатива е на стефан димитров хората знаят как да се забавляват и без негова намеса
  • 10
    96
    963040
    13 0
    15:50, 7 юни 2015
    Тази година е било много интересно.жалко, че пропуснах. Участниците изглеждат супер радостни.И от мен едно браво на организаторите, но за едно такова събитие трябват ентусиасти,които да се качат на "лодките" и публика която да ги подкрепя. Изглежда много яко!
  • 11
    Бр
    Браво
    2 0
    19:16, 7 юни 2015
    Супер беше!
Последни новини