От х:

Днес в x:

Очакваме ориз, кафе, каучук и чер пипер от Виетнам

"Нашата цел е България да се превърне във врата за виетнамските стоки към пазарите на Балканите и Европа". Това заяви министърът на индустрията и търговията на Виетнам г-н Ву Хуин Хоанг на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски. Министър Хоанг е на посещение у нас с правителствена и бизнес делегация, водена от министър-председателя на Социалистическа Република Виетнам г-н Нгуен Тан Зунг.

Двамата министри изразиха готовност да работят за организиране на бизнес форум в Ханой в края на тази година. Планира се и провеждане на 23-тото заседание на междуправителствената смесена комисия в Ханой.

Министър Хоанг поясни, че възможност да се засилят търговско-икономическите отношения между България и Виетнам дава договорения през 2013 г. нов модел на икономическо сътрудничество между България и Виетнам в сферите на двустранната търговия, енергетиката и туризма. "Възможно е частично изработени виетнамски стоки да бъдат завършвани тук и представяни на българския и европейския пазар", заяви министър Хоанг.

Министър Лукарски подчерта, че потенциал има в индустриалните зони във Видин, Бургас и на пристанище Варна, към които виетнамската страна проявява интерес. Той представи на министър Хоанг потенциала на „Национална компания индустриални зони" ЕАД.

Виетнам може да осигури бърз достъп за българските стоки до пазарите в региона, смята министър Хоанг. Може да разширим съвместните производства в сферата на хранително-вкусовата, фармацевтичната, текстилната и обувната промишленост, прогнозира той.

По време на срещата между двамата министри бе обсъден хода на преговорите за подписване на Споразумение за свободна търговия между ЕС и Виетнам. Министър Лукарски каза, че се очаква това да стане до края на лятото.

Припомняме, през 2008 г. двустранният стокообмен между България и Виетнам достигна най-високите си стойности за последните години от 99.4 млн. щ.д., което се дължи включително и на значителния ръст на българския износ за Виетнам през посочената година.

Годините след това бяха под сянката на световната криза. През 2009 г. взаимният стокообмен спадна до 63.9 млн. щ.д., през 2010 г. - до 65.1 млн. щ.д. През 2011 г. взаимната търговия между България и Виетнам се понижи до 42.6 млн. щ.д., основно поради намаления внос от Виетнам до 26.5 млн. щ.д.

През 2012 г. взаимната търговия достигна 64.1 млн. щ.д., от които български износ за 23.5 млн. щ.д. През 2013 г. е достигнат взаимен стокообмен от 63.9 млн. щ.д., от които български износ за 23.4  млн. щ.д.

През 2014 г. общият стокообмен доближи нивата от най-добрата 2008 г. с постигната стойност от 93.0 млн. щ.д., от които български износ за 24.9 млн. щ.д. За м.януари 2015 г. взаимната търговия е за 6.2 млн. щ.д., от които български износ за 2.1 млн. щ.д.

Реални възможности за диверсифициране на двустранната търговия между Виетнам и България има в областта на химическата и фармацевтичната промишленост чрез повишаване на българския износ на лекарства и инвестиции в изграждането на производствени мощности на територията на Виетнам.

Възможност за разширяване на стокообмена има в съвместно производство и износ на естествена коприна, производство на тютюневи изделия и др. Интерес има за сътрудничество в сферата на селското стопанство чрез доставка и проектиране на оборудване и системи за напояване; износ на български вина, хранителни продукти, селскостопанска продукция и техника, етерични масла и др.

Виетнам от своя страна може да внася ориз, замразени морски продукти, кафе, каучук, черен пипер, чай.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    77
    777
    1 0
    07:22, 6 юни 2015
    И някоя друга виетнамка вкарайте,че не са лоши.
Последни новини