От х:

Днес в x:

220 000 евро за пострадал при ПТП в автобус

В сезона на летните отпуски и планирани вояжи за забавление или по работа, много от хората решават да използват автобусния превоз за международно пътуване на дълги разстояние. Заради наплива по това време на годината има и пропуски, които се регистрират в организацията на работата на автобусните превозвачи. Клиентите обаче имат и свои права, предупреждават от Комисията за защита на потребителите.

По данни от комисията най-честите нередности при пътуванията с автобус са дублажи на места и загубен багаж. Ако това ви се случи трябва да знаете, че като потребители имате законни права.

При ползване на международни автобусни превози на разстояние над 250 километра сред най-неприятните проблеми, които могат да ви се стоварят на главата непросредствено преди отпътуването е да откриете, че всъщност в автобуса ви е доста тесничко или пък да се окаже, че съвсем сте без място. Това се случва, когато има поети резервации на повече места, отколкото са налични. Ако с мястото всичко е наред, но пък се оказва, че тръпката от тръгването вместо да е зареждаща може да се превърне в досадно чакане, защото има закъснение при заминаване от автогарата, или пък още по-кофти случаят-пътуването да се отмени в последния момент, трябва да знаете, че превозвачът е длъжен да предложи на пътниците си възстановяване на платената от тях сума за билета или транспорт до крайната дестинация по алтернативен начин.

Ако ли не -той трябва да плати обезщетение в размер на 50% от стойността на билета. Освен това, при закъснение с повече от 90 минути или отмяна на пътуване, което по разписание продължава повече от 3 часа, пътниците имат право на храна или напитки, ако са на разположение на автогарата или е възможно да бъдат доставени.

Ако сте в такава ситуация дори може при необходимост да търсите правото си да бъдете настанени за две нощувки в хотел на цена до 80 евро на вечер.

Това обезщетение обаче отпада, ако превозвачът успее да докаже, че отмяната или закъснението дължат на тежки атмосферни условия или сериозни природни бедствия.

Други сред най-често срещаните проблеми при автобусните превози са загубен или повреден багаж. В тези случаи собственикът на багажа също има право на обезщетение.

Ако щетите са в резултат на пътно-транспортно произшествие, размерът на обезщетението за един куфар, например не може да бъде по-малко от 1200 евро. В случай на нараняване или смърт на пътник, предвижданото обезщетение е поне 220 000 евро за всеки пострадал пътуващ.

При неприятно преживяване в следствие на катастрофа и докато ситуацията се изясни, автобусната компания трябва незабавно да осигури и практическа помощ, като транспорт, храна, напитки и при необходимост настаняване в хотел за до две нощувки, като и тук има ограничение на цената за преспиване-всяка нощувка може да е на стойност не повече от 80 евро.

Хората с увреждания или намалена подвижност, предприели пътуване, също трябва да имат предвид, че в правата си на потребители могат да изискват безплатна помощ, както в определените автогари, така и на борда на превозното средство.

От Комисията за защита на потребителите посочват, че всеки, които изпадне в подобни ситуации и счете, че правата му са нарушени, най-напред трябва да изрази брожението си пред превозвача, за да предяви рекламация на предоставената услуга.

Специалистите обаче предупреждават, че за да имат ефект действията ви важно условие е да пазете всички документи, свързани с пътуването и доказващи вашите претенции, за да приложите копия от тях към жалбата си.

В случай че отговорът на превозвача не ви удовлетворява, можете да се обърнете към специализирания контролен орган – Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” или към Европейския потребителски център – когато превозвачът е регистриран в друга европейска държава. 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини