От х:

Днес в x:

7 °C

220 000 евро за пострадал при ПТП в автобус

В сезона на летните отпуски и планирани вояжи за забавление или по работа, много от хората решават да използват автобусния превоз за международно пътуване на дълги разстояние. Заради наплива по това време на годината има и пропуски, които се регистрират в организацията на работата на автобусните превозвачи. Клиентите обаче имат и свои права, предупреждават от Комисията за защита на потребителите.

По данни от комисията най-честите нередности при пътуванията с автобус са дублажи на места и загубен багаж. Ако това ви се случи трябва да знаете, че като потребители имате законни права.

При ползване на международни автобусни превози на разстояние над 250 километра сред най-неприятните проблеми, които могат да ви се стоварят на главата непросредствено преди отпътуването е да откриете, че всъщност в автобуса ви е доста тесничко или пък да се окаже, че съвсем сте без място. Това се случва, когато има поети резервации на повече места, отколкото са налични. Ако с мястото всичко е наред, но пък се оказва, че тръпката от тръгването вместо да е зареждаща може да се превърне в досадно чакане, защото има закъснение при заминаване от автогарата, или пък още по-кофти случаят-пътуването да се отмени в последния момент, трябва да знаете, че превозвачът е длъжен да предложи на пътниците си възстановяване на платената от тях сума за билета или транспорт до крайната дестинация по алтернативен начин.

Ако ли не -той трябва да плати обезщетение в размер на 50% от стойността на билета. Освен това, при закъснение с повече от 90 минути или отмяна на пътуване, което по разписание продължава повече от 3 часа, пътниците имат право на храна или напитки, ако са на разположение на автогарата или е възможно да бъдат доставени.

Ако сте в такава ситуация дори може при необходимост да търсите правото си да бъдете настанени за две нощувки в хотел на цена до 80 евро на вечер.

Това обезщетение обаче отпада, ако превозвачът успее да докаже, че отмяната или закъснението дължат на тежки атмосферни условия или сериозни природни бедствия.

Други сред най-често срещаните проблеми при автобусните превози са загубен или повреден багаж. В тези случаи собственикът на багажа също има право на обезщетение.

Ако щетите са в резултат на пътно-транспортно произшествие, размерът на обезщетението за един куфар, например не може да бъде по-малко от 1200 евро. В случай на нараняване или смърт на пътник, предвижданото обезщетение е поне 220 000 евро за всеки пострадал пътуващ.

При неприятно преживяване в следствие на катастрофа и докато ситуацията се изясни, автобусната компания трябва незабавно да осигури и практическа помощ, като транспорт, храна, напитки и при необходимост настаняване в хотел за до две нощувки, като и тук има ограничение на цената за преспиване-всяка нощувка може да е на стойност не повече от 80 евро.

Хората с увреждания или намалена подвижност, предприели пътуване, също трябва да имат предвид, че в правата си на потребители могат да изискват безплатна помощ, както в определените автогари, така и на борда на превозното средство.

От Комисията за защита на потребителите посочват, че всеки, които изпадне в подобни ситуации и счете, че правата му са нарушени, най-напред трябва да изрази брожението си пред превозвача, за да предяви рекламация на предоставената услуга.

Специалистите обаче предупреждават, че за да имат ефект действията ви важно условие е да пазете всички документи, свързани с пътуването и доказващи вашите претенции, за да приложите копия от тях към жалбата си.

В случай че отговорът на превозвача не ви удовлетворява, можете да се обърнете към специализирания контролен орган – Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” или към Европейския потребителски център – когато превозвачът е регистриран в друга европейска държава. 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини