От х:

Днес в x:

Столичанин в повече в Митница Свиленград

Заместник-началникът на Митница Столична Юлиан Мирков поема от днес най-натовареното в митническата ни система звено-това в Свиленград.

Изборът му е направен още миналия петък чрез т.нар.вътрешен конкурентен подбор, а днес точно в 10 ч. новия началник беше представен от шефа на Агенция „Митници“ Ваньо Танов пред подчинените си.

От професионалната биография на Мирков става ясно, че той е професионалист с редица успехи в борбата с контрабандата, особено на цигари. Награждаван е за висок професионализъм и значителен принос в дейността на митниците. Той е ръководил екипа от митнически служители, разкрил най-голямото депо за контрабандни цигари през 2012 г. Вероятно и заради това изборът да оглави митница Свиленград е паднал върху него. Звеното буквално ври и кипи от края на март, когато  беше разплетен канал за незаконно прехвърляне на цигари с тирове от Турция, а редица митничари бяха уличени в помагачество и като извършители в схемата.

Засега и шефовете на смени, и редовите митничари реагират спокойно, макар Мирков да е малко познат сред тукашните среди. Честите смени на персоните в шефския стол на южното звено дотолкова са притъпили момента на изненада в кадровиците, че вече на никой не му прави впечатление кой сяда в него, на шега коментираха митническите инспектори.

Засега няма данни дали новият директор ще се обгради и с други замове. В момента Митница Свиленград има двама заместник-шефове-Георги Костадинов и Юлия Чолакова, и двамата с дългогодишен стаж в системата, а Костадинов и минал през мощен скандал за контрабанда на дрога, но в край сметка излязъл чист от там.

Заповедта на Мирков е разписа от днес, информираха от Митница Свиленград и той поема функциите си веднага.

Освен заместник-шеф на Столична митница, той е бил там и шеф на отдел „Митническо разузнаване и разследване. В позиция, но като редови митничар в същият отдел в Свиленградската Митница отстъпи преди няколко дни предшественикът му Стефан Марашев. Между двамата като вр.и.д. се прояви точно за три дни и Гeopги Kocтaдинoв.

Главата на Марашев падна заради огромното натрупване на камиони по границата с Турция.

Заради проблемите митническият началник Ваньо Танов престоя в командировка цяла седмица на ГКПП Капитан Андреево.

Междувременно проблемите с преминаването по границата при ГКПП Капитан Андреево са напълно ликвидирани, за което свидетелстват и хора, пътували през пункта тези дни.

По всичко личи, че ситуацията там е овладяна и от думите на Ваньо Танов, който обясни, че внедряването на новата система, която напълно автоматизира процесите по изтегляне теглото на автомобилите, е изисквало време за настройките. Освен това на ГКПП Капитан Андреево вече има и камери, които четат предния и заден номер на автомобила. Така че целия процес на вход по отношение на пътните такси, е абсолютно автоматизиран. Танов и се похвали, че приходите от пътни такси през първите 10 дни са нараснали 17 пъти, а сега са повече от 20 пъти.

От днес има още едно нововъведение-плащането на пътни и винетни такси на ГКПП „Капитан Андреево" за товарни автомобили се извършва само чрез ПОС терминал с дебитни и кредитни карти.

И докато нещата по границата с Турция се уреждат, стана ясно, че yвoлнeни пo Πocтaнoвлeниe 129 нa MС през юни 2012 г. 45 митничари от Митница Свиленград ще cъдят дъpжaвaтa в Cтpacбypг. Преди три години с приемането на Клacифиĸaтop нa длъжнocтитe зa зaeмaнe нa длъжнocттa „инcпeĸтop в Aгeнция „Mитници” повече от 300 митничapи oт цялaтa cтpaнa зaгyбиxa paбoтaтa cи зapaди тoвa, чe нямaт виcшe oбpaзoвaниe, ĸaĸвoтo изиcĸвaнe беше поставено.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    митночарйо митничрйо
    1 0
    17:16, 1 юни 2015
    да ......................всички мирничари началници и всички които работят на границата с турция имало е корупция имая и ще си я има винаги защо не сложят едно табло за обмитаване на стоките всеки който иска да си купи нещо сазнае колко миро ще плати за ваяка стока то било даже и пампшрси плащаш мито и минаваш а не да ощетяват даржавата и да пълнем джобовете на митничарите и партийте
Последни новини