От х:

Днес в x:

7 °C

60 старци с шанс за живот в Дома на Кенана

60 възрастни хора от старческия дом на Кенана получиха шанс за пълноценен живот с доставения днес нов уред Лифтер. Както подсказва и името му, уредът представлява устройство за повдигане на хора, в случая лежащо болни, които от години не са мърдали от местата си, било заради старост или болест. Залежаването обаче убива също толкова ефективно, както и заболяването, твърдят лекари рехабилитатори. Развиват се некрози, нарушава се кръвообращението в резултат на което организмът отслабва още повече и става арена на нови или изострени стари заболявания. Точно затова всеки пациент с инфаркт или инсулт задължително трябва да мине през рехабилитационен курс, за да се раздвижи. Иначе дори да е преживял кризата, понякога не преживява нейните последствия.

Такива са 60 от общо 160-те обитатели на Дома в Кенана. Сред тях има доста хора с инсулт, а в случая с баба Петра от хасковското село Елена - с ампутирани крайници. 83-годишната жена била докарана преди година и през повечето време лежала по гръб на леглото си в стаята. „Подобен пациент нито може да бъде разходен, да бъде изкъпан като хората, нито да бъде рехабилитиран. Не може дори да се социализира чрез контакти с други лежащо болни“, разясни новият директор на Дома Кина Койнарска. Дамата е шеф едва от 3 месеца, но това било едно от първите неща, които й направили впечатление и енергично се заела да го промени. Със съдействието на общината бил закупен Лифтер на стойност 1500 лв. Ако докаже своята ефективност, ще бъдат закупени още уреди. Лифтерът обаче бързо убеждава в предимствата си. Представлява нещо като хамак, в който сяда домуващият, после се повдига с платформа, която има възможността за 360-градусово завъртане около оста си. Човекът се поставя в инвалидна количка, а чрез асансьорите лесно може да бъде отведен до рехабилитатор, във фоайето при другите или просто на разходка. „Не че преди не сме го правили, но изискваше кански усилия“, обясни слабичка санитарка. На нея и колежките й се налагало да изправят възрастни и тежки мъже на ръце, което било двойно по-трудно, ако тялото е отпуснато. В момента тези затруднения са преодолени.

 

Промените в дома обаче не се изчерпват само с Лифтера. Третият етаж е изцяло ремонтиран и прилича на нещо средно между аптека и хотел. Това бе същото зловещо място, където миналия февруари 3-ма старци изгоряха в съня си заради незагасена цигара и липса на димни сигнализатори. Сега са монтирани не само датчици, а и камери за видеонаблюдение. Те обхващат всички етажи плюс портала, а контролният център има оперативна връзка с органите на реда за действия при необходимост.

 

Г. Христов

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  64
  646699
  4 -6
  15:15, 28 май 2015
  ох мн жал ме хваща така като гледам старите хорица защо по дяволите не са си в къщи а в дом за стари хора можели такова нещо как може хората да са такива кретени и да оставят родителите си друг д асе гриже за тях ужас направо ......
  • As
   asco
   7 0
   15:55, 28 май 2015
   "Голям залък хапни, голяма дума не казвай"
 • 2
  97
  975765
  2 0
  16:19, 28 май 2015
  При този живот който живеем, по добре е възрастните да са в дом отколкото в дома си. Ако са безработни младите или в чужбина, по една или друга причина, някой е останал сам- това е най добрият избор.Друг е въпроса за условия и грижи там....
 • 3
  12
  123
  0 0
  16:59, 28 май 2015
  Добре че новата Директорка Кина Койнарска с е заела за тези хора
  та да се почустват и те живи ако не е тя още колко ли години нямаше да могат да стават от леглата си.

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
28 фев 2021
Последни новини