От х:

Днес в x:

Директор принуждавал учители да решават матурите на ученици

Директорът на гимназия "Васил Левски" в град Ихтиман е принуждавала учители да решават тестовете от матурите и да изпращат верните отговори на ученици от гимназията по време на самите изпити.

След като учителите са подали сигнал до Министерството на образованието седмица преди първата матура, тази година практиката е била спряна.

По думите на три от наскоро уволнените служители в училището пред Нова телевизия, директорът на гимназията Гергана Йорданова е склонявала учителите да разпространяват отговори на матурите. След като тестовете се получат в 8.00 часа в училището от МОН, те са били раздавани и на предварително подбрани учители и административен персонал. Верните отговори са били изпращани като есемеси или вкарвани като пищови в изпитните зали.

Гергана Атанасова, бивш счетоводител на гимназията, каза, че лично е пращала от служебния телефон на директорката есемеси с верните отговори. Освен това имало практика на изпита да се явяват подставени лица, които не се проверяват за лична карта.

Заради проверката  от МОН по време на матурата тази година преподавателите са сигурни, че "тази година ще има 99,9 % двойки".

"Причината е много ясна. Както във всяко училище е ясно, че нашите абитуриенти трябва да прминат, за да се вземе бюджета, който те носят", разказва един от преподавателите.

"Тази схема е работила в доста училища и продължава да работи", коментира Лазар Додев от МОН и заяви, че виновните ще бъдат предадени на МВР. Според него причината за тези практики е запазване на броя ученици и делегирани бюджети, както и запазване на броя преподаватели.

МОН обяви, че матурите тази година са били най-успешните от години насам. Въпреки това ден преди матурите изтече информация, че на изпита на зрелостниците ще се падне произведение на Пейо Яворов.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини