От х:

Днес в x:

11 °C

Разложено куче „краси“ морава на „Васил Левски“

Отвратителната гледка явно не притеснява институциите


Почти обезглавен и полуразложен труп на бездомно куче декорира прясно окосена моравка на разделителната ивица между двете платна на хасковския булевард Васил Левски. Сюрреалистичната гледка е точно пред очите на два свръхнаселени блока около №26-ти по булеварда и точно срещу спирка за градския транспорт. Поне според хората от сградите, бедният четириног гние вече 5-ти ден там и няма кой да се сети да го махне. Иначе тревистата ивица до мантинелата е обгрижена, прясно окосена и мирише на пролет, само не и около мястото на трупа. Там ухае на мърша, а гледката е още по-зловеща. Бели червеи излизат от разкапалия се врат на животното, през който явно е минала автомобилна гума, защото черепът е почти отделен от тялото. Язвите на разлагането са плъпнали по целия труп очевидно стимулирани от топлото време. Освен потрес, гледката предизвикваше и напълно основателни притеснения от плъзването на зарази. Случаят е бил обсъждан на домсъвет от близкия блок, където решили да направят нещо.

„Обадих се на ХЕИ /сега РЗИ б.а./ с молба да приберат трупа на кучето за да предотвратят зарази. Ако те контролират мръсните води и болестите в региона, би трябвало това да е тяхна работа-мръсно и извор на болести“ разясни Диана от блок 26-ти. Логиката й обаче се разбила у лаконичното и категорично по чиновнически „Не е наша работа“. Така отговорили и на други позвънили пак там. Жалващите били отсвирвани толкова скоростно, че даже не им оставало време да се изненадат - нали именно РЗИ са наричани санитарната инспекция? Звънели още тук там, според различните версии – на ветеринари и полиция. Като се оказало че не е работа на никой, от немай какво решили да се обадят на медиите.

Проверката на място не само потвърди сигнала, но и допълни картинката. През района, който е най-краткия път за близката Природоматематическа гимназия и срещуположната й детска градина, преминават стотици деца и майки с деца на ден. Неконтролируемото детско любопитство отвеждало много от хлапетата до проснатото кучешко тяло, някои даже мислели, че кученцето спи. После се връщали шокирани при майките си, разказа жена от квартала, помолена да обясни откога стои кучето тук. Нейната версия е за поне седмица. Била го сгазила кола, което „не било новина“, защото на тоя булевард се прегазвали хора, камо ли някакво бездомно куче. Наистина, само преди месец 30 годишен хасковлия умря в ПТП на метри от трупа на кучето, на спускането за кръстовището за АГО. Близостта на болницата пък е другата страна на типично хасковския абсурд - точно до здравно заведение има най-нездравословното възможно място и никой нехае. Наистина, хората признаха, че не са звънели на общината например, отчасти защото „Кметът няма да се занимава с нас, я. Едва ли сме му толкова важни“ сви рамене жена на пенсионна възраст от квартала. Но пък посочи, че общината няма как да не е видяла трупа и при добро желание вече да го е преместила. Завчера например, хора на Екопрогрес косели ливадата, но явно оставили трупа за украса. Тревата наистина бе грижливо подстригана около тялото на животното, като косачките сигурно са минали на сантиметри от него, без някой обаче някой от операторите им да си даде зор да премести/или викне за преместване/ мъртвото тяло.

Дори и по закон не е съвсем ясно кой трябва да се погрижи за умрялото животно. Всички институции намират основания това да го свърши другата, показва опитът с намирането на нерегламентирани животински сметища на територията на община Хасково. Органичните останки трябвало да се приберат от хора с костюми и ръкавици, което предполага ангажимент на държавната ветеринарна инспекция, известна сега като БАБХ. Оттам обаче нееднократно са твърдели, че тяхната работа е само по контрола на нарушителите-тоест да глобяват изхвърлящите трупове или трупни останки. Извозването и разчистването на тези отпадъци било на общините, според Закона за ветеринарно санитарната дейнсот. Местната власт трябвало да извозва трупни остатъци на животни и да ги въдворява в изградени за целта трупни ями и трупни площадки.

Предвид късния час Haskovo.net не успя да се свърже с никоя институция, за служителите на които петък следобед е свещено време в подготовката за почивката през уикенда. Haskovo.net ще проследи кой и коя институция ще се сети да премахне разлагащия се труп или всички заедно ще го оставят да гние и заразява и без това болното ни от липса на нормалност общество.

Г.Христов

Кучето е прегазено от автомобил...
...от поне 5 дни, според живущите от квартала
Само в двата срещуположни блока по Васил Левски живеят поне 1000 души
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ми
  Милена Василева
  6 -2
  21:13, 22 май 2015
  Кучето вече е изхвърлено от съседка. Не дочакахме институциите да си свършат работата. За втори път около блока е оставен труп на куче да се разлага дни наред... А следващият път кого да търсим?
  • Ди
   дизинвектор
   13 0
   21:33, 22 май 2015
   СНП станция.Но тъи като тя не съществува най добре се обадете на кмета.
 • 2
  Бе
  белия
  1 0
  22:49, 23 май 2015
  ОБЩИНАТА,ОБЩИНАТА!как кояа институция кмета да не гледа само да минава отзад,това е точно работа на общината.знаят иначе да събират бездомни кучета и да дават на лъва.
 • 3
  Ha
  hasan_1432451466
  2 -1
  10:00, 24 май 2015
  Христов и ти така и така си ходил,що не го мушна в една торба и да го изхвърлиш на боклука,а сега умувате кой да ходи там отново?

Хороскоп за 02.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
02 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
02 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
02 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
02 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
02 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
02 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
02 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
02 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
02 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
02 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
02 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
02 мар 2021
Последни новини