От х:

Днес в x:

Забраната за демонтиране на радиатори може да отпадне

КЕВР ще изпрати становище до Народното събрание да отпадне забраната за демонтиране на радиатори от страна на потребителите.
"Потребителите трябва да имат равни права, затова Законът за енергетиката трябва да бъде променен, така че да се дава право на всички ползватели на услугата топлоснабдяване да могат да демонтират радиаторите си."

Това обясни пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов след обществено обсъждане на Общите условия на Топлофикация София.

В момента в Общите условия има текст, който противоречи на Закона за енергетиката, стана ясно по време на обсъждането. 

Противоречието бе посочено от представителя на националния омбудсман Стефан Мазнев. Той каза, че според Общите условия на столичната топлофикация при повече от две неплатени сметки може да демонтира радиаторите на некоректния платец.

В същото време в Закона за енергетиката е записано, че клиентите на топлофикация нямат право да демонтират отоплителните си уреди, дори и ако не желаят да ги ползват. 

"Това може да накара някои клиенти умишлено да не плащат, за да могат да се освободят от радиаторите си"
, коментира Мазнев. 

Боян Паунов от "Топлофикация София" посочи, че така или иначе до демонтиране на отоплителни уреди не се стига, каквато е и европейската практика. 

Според Мазнев обаче трябва да се промени Законът за енергетиката и да се предостави право на всеки клиент на топлофикационно дружество да демонтира радиаторите си, а не само това да се предвижда за некоректните клиенти.

След като КЕВР изслуша становищата на КЗК и на омбудсмана, които считат, че трябва да отпадне забраната за свалянето на отоплителните тела, КЕВР реши да изпрати в Народното събрание тези становища, тъй като текстът за забраната е в Закона за енергетиката, коментира Иванов.

"За мен решение може да се намери чрез промяна в текста на закона и ние ще предоставим на Народно събрание тези становища с мотивите към тях, защото си заслужава то да се произнесе по този казус", добави той.

Мазнев посочи, че има много подадени жалби при омбудсмана срещу невъзможността клиентите да демонтират радиаторите. 

Множество жалби са подадени и срещу дългите срокове, през които през летните месеци клиентите са оставени без топла вода

"След като в общите условия се говори за непрекъсваемост на услугата, как може да няма топла вода по един месец", коментира представителят на омбудсмана.

В предложените промени на общите условия столичната топлофикация иска да бъде намален на 30 дни срокът, в който потребителите трябва да плащат сметките си.  КЕВР настоява за по-дълъг период.

В общите си условия общинското дружество иска сметката за парно да се плаща до края на месеца, следващ този, за който се отнася.

Фактурата обаче излиза обичайно в средата на следващия месец и на практика срокът ще е едва петнайсетина дни. 

В момента срокът за плащане е 30 дни от излизане на самата фактура. Компанията дава и 3% отстъпка, ако клиентите я платят за 15 дни.

На 29 май на закрито заседание КЕВР ще вземе решение за приемането на общите условия на "Топлофикация София".
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини