От х:

Днес в x:

12 рибари одрусани с по 1500 лв до средата на забраната

Въдичарите са на мушката на рибната полиция по време на забраната от 15 април до 31 май

Дузина рибари от региона олекват с по минимум 1500 лв за незаконен улов на риба по време на риболовната забрана. Тя започна на 15-ти април и на средата на периода, който изтича в края на май, в касата на държавната ИАРА в Хасково вече е осигурено влизането на солидна пачка. Парите всъщност могат да са доста повече от механичното сборуване на 12-те глоби по 1500 лв, защото въпросният бон и половина е предвидения от закона минимум. Максимумът на глобите е 3 000 лв. За мрежарите пък, санкцията достига 6 хиляди, отделен е въпроса дали може да се докаже в съда.

Така, на сума ти риболовци каракудата им излезе златна, след като решиха да си начешат крастата въпреки правилата. Хубавото време привика доста въдичари по брега на водоемите и то по правило-на забранените. За разлика от други години, този път рибната полиция отпусна някой и друг държавен язовир за свободен улов, дори и по време на забраната. Това са големите водоеми край свиленградското село Левка, харманлийското Орешец и не толкова големия но считан за дащен язовир край димитровградското Крепост.

Традиционната 45-дневна забрана за риболов в периода от април до май се налага заради активния размножителен период на мнозинството видове риба. При някои той приключва по-рано. От първи май например е разрешен уловът на щука.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини