От х:

Днес в x:

24 ранени и 203 арестувани при безредиците в Истанбул

След бунтове и сблъсъци с полицията в Истанбул бяха ранени 18 демонстранти и шестима полицаи, а 203 души бяха задържани, съобщава БГНЕС.

 "Демонстрантите, които са искали да отидат до площад Таксим, са били проверени. Иззети са две гранати, едно огнестрелно оръжие и 54 коктейли Молотов", се казва в изявление на полицията.

 Протестиращите замеряха полицията с камъни и запалителни бомби и се опитаха да издигнат барикади по улиците. В отговор властите използваха водни оръдия и сълзотворен газ. Групи демонстранти се опитаха да отидат до площад Таксим и да организират митинг. Площадът беше ограден с желязна ограда, пазена от няколкостотин полицаи. 

 "Нямаме особено напрежение, има отделни групи, които се събират на различни места и се стремим да ограничаваме неприятностите за обществения ред. Надяваме се да няма нито един демонстрант с окървавен нос и денят да премине без инциденти", казва пред журналисти полицейският шеф, лично инспектирал ситуацията на знаковия площад Таксим в мегаполиса. 

Група от шестима демонстранти обаче е арестувана при опит да проникне през полицейската блокада на Таксим, сред задържаните са и 2 жени. При претърсването в чантите им са открити коктейли "Молотов", след което са проснати на земята, закопчани с белезници и откарани в дирекцията на полицията. 

Струпването на огромни маси униформени около Таксим продължава, хиляди полицаи са концентрирани от ранните часове на деня и в квартал Бешикташ. Властите не разрешиха провеждането на демонстрация в деня на труда. Полиция и жандармерия от цялата страна беше изпратена в помощ на своите колеги от града на Босфора. Подкрепленията бяха концентрирани около и на площад Таксим, а улиците към него бяха отцепени. 

Силите на реда използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат протестиращите в Бешикташ. Стотици демонстранти, сред които членове на основната опозиционна Народна-републиканска партия, се събраха тази сутрин в квартала.

Турските власти и тази година забраниха на синдикатите да организират честване на 1 май в центъра на Истанбул. Въпреки това, опозиционните политически сили и някои профсъюзи обявиха, че са решени да организират демонстрации 

На засилен полицейски контрол и претърсвания бяха подложени не само местните жители, но и туристите. 

Източник: http://www.klassa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини